Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hökvaliteten lider av det regniga vädret

Från 2014
Uppdaterad 01.07.2014 06:31.
Programmet är inte längre tillgängligt

Torrhö av tillräckligt bra kvalitet är redan sedan tidigare en bristvara och i vinter kan det bli ännu svårare för hästägare att få tag på bra hö. Det regniga vädret har gjort att årets höskörd är i fara.

Hästar har känsliga magar och kan därför inte äta vilket hö som helst. Det måste torkas rätt.

- Det är a och o i hästutfodring. Utan bra kvalitet så kan de börja hosta eller magen kanske inte funkar, säger Clara Canham, som driver stallet Storgård i Hindsby i Sibbo.

Några kilometer bort i Paipis brukar jordbrukaren Christian Jensen producera ungefär 10 000 småbalar torrhö per sommar. Hittills har han bara hunnit få in hundra balar i torken. Han väntar fortfarande på uppehållsväder så att han kan slå resten av skörden. Höet ska hinna torka fyra dagar i sträck. Det han slog för en vecka sedan är nu förstört.

- Det har regnat alla dagar, det är det som har gått fel. Jag har svängt det varje dag och när jag har svängt det så har det regnat igen. Det torkar aldrig, då blir det på det här viset, säger Jensen och visar upp det bruna höet.

Också ensilaget kan bli sämre än vanligt

Det är inte bara torrhö som är väderkänsligt. Hästensilage, det vill säga förtorkat hö som många hästar också äter, kräver inte lika långa perioder av uppehållsväder, men också den skörden kan vara i fara i år.

- Prognoserna lovar inte ens två dagar uppehåll. För att få förtorkat hö så behöver man åtminstone två dagar sol och vackert väder för att det ska gå att plasta in och få ordentlig kvalitet, säger Jensen.

Bra torrhö är ett arbetsdrygt handarbete och därför en bristvara också i vanliga fall. Allt hö som Jensen har lyckats producera i sommar är redan slutsålt.

- Efterfrågan finns det nog, den som vill odla så ska börja bara, säger Jensen.