Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skattjakt i ur och skur

Från 2014
Uppdaterad 01.07.2014 13:36.
Keth och Ian Nordman
Bildtext Ian och Keth Nordman
Bild: Yle/Mikaela Wikström

På måndag morgnar handlar det i Yle Östnyland om intressanta hobbyer. Måndagen den 30.6 fick vår reporter en inblick i geocaching. Det blev skattjakt för hela slanten i duggregn.

Geocahching går ut på att i naturen leta efter gömmor som andra människor har placerat ut.
Mobiltelefonen fungerar som hjälpverktyg. I telefonen finns en applikation med GPS koordinater som hjälper att hitta fram till gömmorna. Fast GPS:en i telefonen är ett bra verktyg visar den bara på ett ungefär vara gömman ska finnas, själva gömman kan vara väldigt fyndigt gömd.

Två och en halv miljon gömmor ute i världen

Keth och Ian Nordman har hållit på med hobbyn geocaching runt två år och de har till dagsdato besökt flera olika länder på jakt efter gömda skatter. Runt 115-120 gömmor har paret Nordman hittat hittills. Hunden Nelli är oftast också med på skattjakterna. Hon är en ivrig skattletare. Hunden var också en orsak till att paret Nordman började med geocahching. De ska ändå ut med hunden och då kan man lika gärna gå på skattjakt. Startskottet till det hela kom då Keth fått höra om hobbyn av sin arbetskollega. Hon presenterade därefter idén för Ian som nappade på den genast. Följande veckoslut var paret redan ute och letade efter sin första gömma – och hittade den.

Gömmorna är ofta placerade på speciella platser i naturen eller på ställen med fina vyer. En gömma har Ian och Keth Nordman till exempel hittat i Sibbo vid en upp- och nedvänd jättegryta. Den här typens jättegrytor är sällsynta.

Keth tycker att det bästa med hobbyn är att få vara ute med hunden, medan Ian upplever möjligheten att se många nya ställen som det allra skojigaste. Ibland kan det hända att Ian också på arbetsresor blir ivrig att söka gömmor. En dag hade han på en arbetsresa i Lojo sökt upp två stycken gömmor.

Runt om i världen finns ungefär två och halv miljon gömmor. På sidan som upprätthåller gömmornas koordinater finns över sex miljoner medlemmar registrerade. Paret Nordman har också börjar fundera på att sätta ut nya gömmor. Ett par platser har de ren kollat upp.

Innan man ger sig av på skattjakt kan det vara skäl att dra på sig ett par bekväma skor – gömmorna kan vara på svårtillgängliga platser. Annat nyttigt att ha med sig är bland annat ficklampa, regntåliga kläder, och en penna. För att nå de tuffaste gömmorna kan ibland behövas ett rep. Det finns specialkartor som hjälper letaren att hitta gömman.

Det går att kolla upp gömmornas tillgänglighet på internet innan det bär av på själva jakten. Det finns gömmor som till exempel passar barnfamiljer eller rörelsehindrade extra bra. Vissa gömmor kan också vara väldigt små och det kan ta en stund att se dem.

Gömman Kalkkilaivan Kapteeni

Gömman Kalkkilaivan Kapteeni i Sibbo hittades under direktsändningen. En kärlekshistoria ligger bakom gömman. Tipset som ledde oss till gömman beskrev platsen som ett fint ställe att sitta på, där det går att se på solnedgången. Under en sten med inristade initialer och ett hjärta finns skatten.

I skattgömman hittas den här gången en hjärtformad plåtask. Inne i asken finns en loggbok där alla som hittar gömman skriver sitt namn. I boken skrivs inte det egna namnet utan det geonamn som var och en hittat på själv och registrerat. Inne i plåtlådan finns också ett föremål som kallas geocoin, ett slags metallslant, som har som uppgift att resa och förflyttas runt om i världen. Ian Nordman har själv med sig ett föremål som kallas geobug, som han lämnar kvar i plåtasken. Geobuggen kommer att resa via Nordkapp tillbaka till Tyskland, som den också startat sin resa från. Alla geobugs ser olika ut, men med hjälp av en identifikationsbricka går det att registrera dem.

Geocoinen får följa med oss. Ian och Keth Nordman kommer att leta upp en ny gömma för den.

Den roligaste gången paret Nordman kommer ihåg ur sin geocaching historik var då de var de första som hittade en gömma. Det är alltid lite extra att vara den första som hittar en viss gömma.

Ian och Keth Nordman rekommenderar hobbyn för alla som är intresserade av att röra sig ute i naturen.

De vet inte ännu vart det bär av för nästa skattjakt men mera resor det ska det bli.