Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brist på O-minus blod

Från 2014
Uppdaterad 30.06.2014 17:52.
Bildtext Det är snabbt och enkelt att donera blod.
Bild: Jyrki Komulainen/Röda korset

Blodtjänsten har upprop på blod av gruppen O Rh-negativ. Blodbrist är vanligare under semestermånaderna.

- Vi behöver många O-minus blodgivare inom de närmaste dagarna, säger sjukskötare Idalisa Lehtipalo på Sanomahusets blodtjänst.

Blodtjänsten har tagit direkt kontakt med de registrerade blodgivare som har rätt blodgrupp.

- Vid akut brist ringer vi och skickar sms till våra blodgivare, säger Lehtipalo.

Blodgruppen O Rh-negativ är den som oftast behövs, men också den ovanligaste. O-gruppens blodgivare är eftertraktade eftersom de kan donera åt alla blodgrupper men bara ta i mot blod av samma grupp. Endast omkring fem procent av finländarna har blodgruppen O Rh-negativ.

Blodläget varierar från dag till dag och också andra blodgrupper behövs. Upprop brukar fylla reserverna, men nu i semestertider är många bortresta.

- I juli när folk är på sina sommarstugor är behovet större än normalt, men det varierar från dag till dag, säger Lehtipalo.

Det lönar sig att följa med blodläget på Blodtjänstens internetsidor eller via Facebook.

Blodtjänsten har ändå aldrig haft helt slut på blod. De samlar varje dag in blod av omkring tusen blodgivare och blodtappningen planeras för att motsvara sjukhusens behov.

När man kommer till blodtjänsten behöver man bara ta med sig ett identitetsbevis. Friska blodgivare mellan 18-70 år har i allmänhet rätt att ge blod.

- När en blodgivare kommer hit intervjuar vi personen och mäter hemoglobinet för att sedan bestämma vem som kan donera, säger Lehtipalo.

Utlandsvistelse, för lågt hemoglobinvärde och vikt under 50 kg är några faktorer som kan sätta stopp för en ivrig blodgivare.

Kvinnor får donera med tre månaders mellanrum, men högst fyra gånger om året. För män går gränsen vid sex gånger om året med en paus på minst två månader mellan blodgivningarna. Kallelser skickas inte till dem som inte är i tur att donera.