Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå IF bryr sig om handbollsspelarna

Från 2014
Uppdaterad 02.07.2014 13:58.
bronsmatch 9.5.2014
Bildtext Sjundeå IF och BK-46 från Karis möttes i en match den 9 maj i år.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Medan BK-46 drabbas av spelarflykt och flyttar ner till division ett, gör Sjundeå IF sin bästa säsong någonsin, om man räknar med juniorer, damer och herrar. Vi frågar: Vad gör Sjundeå rätt?

Frey Karlsson är tidigare mångårig ordförande för SIF och fortfarande engagerad i föreningen. Han säger att man i föreningen alltid har vinnlagt sig om kontakten mellan spelarna och klubbledningen.
Karlsson berättar om hur man på hans tid bjöd hem utländska förstärkningsspelare och till exempel på föreningens självständighetsfester var herrlaget alltid bjudet med fruar och flickvänner.

Frey Karlsson utanför bollhallen i Sjundeå
Bildtext Frey Karlsson.

- Det är ändå alltid spelarna som är det material vi har. De kan vara lite bortskämda, men vi ska komma ihåg att de gör stora uppoffringar också. Det är träningar flera gånger i veckan, och handboll är en hård sport. Om sedan inte de små sakerna fungerar så börjar missnöjet växa, säger han.

Visa uppskattning

Radio Vega Västnyland

3:46

Radio Vega Västnyland

4:07

Ett annat sätt att visa uppskattning är att betala reseersättning rättvist åt spelarna. Om spelare behandlas olika, väcker det avundsjuka, säger Karlsson.

- Med ett par undantag har inga föreningar möjligheter att betala ut några större ersättningar, det handlar nog mest bara om att täcka kostnaderna. Men om en förening kan erbjuda ersättningar och dessutom speltid och uppskattning, då händer det lättare än förr att spelare går. Det är trivseln i ett lag som avgör, inte orten.

Karlsson berättar att man inom SIF tidigt började ta in spelare utifrån. Sjundeå är en liten ort, och de egna spelarna räckte helt enkelt inte till. Inom BK har man däremot i alla tider förlitat sig nästan enbart på egna spelare. Karlsson tror att man även i Karis får börja tänka om.

Personbyten behövs

Marcus Sjöstedt var i många år en av stöttepelarna i SIF:s herrlag. I dag fortsätter han som tränare. Han är nöjd att klubben förstått att förnya sig.

- Vi har haft en ganska bra rotation, och fått nytt folk på många poster. Jag tror att det är viktigt för hela föreningen och bidrar till att hålla spelarna kvar.

Marcus Sjöstedt, SIF
Bildtext Marcus Sjöstedt.
Bild: YLE/ Bubi Asplund

Tränarfrågan och förtroendet för tränaren ser Sjöstedt som före detta spelare som mycket viktig.

- Det hör nog till de viktigaste sakerna för en klubb att se efter. Vi har så lite av både spelare och tränare i Finland att man inte har råd att tappa dem på grund av förtroendebrist.

Medaljer inte viktigast

Senast Sjundeå IF vann FM-guld var 2005. Året därpå var det BK-46 som tog hem segern. Sedan dess har Sjundeås herrar tagit fyra bronsmedaljer, BK en. Vilken betydelse har de idrottsliga framgångarna för sammanhållningen i ett lag?

- Visst är det trevligt med framgångar, men det betyder inte att alla klubbar måste sikta på guld. För SIF har det gällt att nå slutspelen och semifinalerna. Då lyckas vi också locka juniorer till matcherna och de sporras förhoppningsvis vidare, då de ser och hör hur det går till i slutspelsmatcherna, säger Marcus Sjöstedt.

Sjöstedt påminner om juniorarbetets betydelse. Man ska inte riskera hela klubbens ekonomi för att herrlaget ska nå medalj, då lider juniorerna, säger han.

Uppdatering: Den andra juli meddelar BK-46:s handbollsstyrelse att man drar tillbaks sitt beslut om att spela i division 1. Klubbens handbollsherrar fortsätter i FM-ligan, läs mera här.

Diskussion om artikeln