Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mejerierna skor sig på hysterin om laktosintolerans

Från 2014
Uppdaterad 01.07.2014 17:37.
Mjölk
Bild: BananaStock Ltd.

Laktosintolerans är ett överdiagnostiserat tillstånd, menar läkare. Många köper laktosfria produkter helt i onödan, eftersom mjölkprodukterna innehåller väldigt lite laktos. För mejeriföretagen är de laktosfria produkterna en kassako.

- Det är delvis en myt. Det är många som inte har laktosintolerans, som själva tror det. De kan ha någon annan sjukdom. Det finns olika tarmsjukdomar som kan förorsaka att patienten inte tål laktos så bra.

Det säger Timo Vanto, barnallergolog och verksam i Allergi- och astmaförbundet.

Redan för en tid sedan menade svenska läkare att laktosintolerans är ett överdiagnostiserat tillstånd.

I en artikel som publicerades i Läkartidningen i Sverige skriver bland annat överläkare Lena Grahnquist på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm att många felaktigt tror att de är intoleranta mot mjölk.

I själva verket kan laktosintolerans vara en signal på att man har en annan sjukdom i tarmen. Laktosintolerans uppstår till exempel som ett sekundärbesvär när man har celiaki.

Andra sjukdomar kan vara glutenintolerans eller inflammatorisk tarmsjukdom. Också diagnosen colon irritabile, IBS, som innebär att man har en känslig tarm, kan vara en orsak till att man är känslig för laktos.

- Att vara laktosintolerant och vara vuxen är egentligen det mest normala. De flesta människor på jorden är laktosintoleranta och det kommer successivt, precis som gråhårighet. Men om man helt plötsligt inte tål laktos, då tycker jag att man ska börja fundera på om man har någon annan sjukdom. Det är det som oroar mig, att man missar en farlig sjukdom, säger Grahnquist.

Laktosintoleranta tål mer än de tror

Likaså är efterfrågan på laktosfria produkter överdriven, menar Grahnquist.

Eftersom vanliga mejeriprodukter innehåller så pass lite laktos, kan de flesta som är laktosintoleranta konsumera upp till tre deciliter grädde innan de får magproblem.

- Det är inga människor som har helt laktosintolerans, utan man tolererar lite laktos. Grädde innehåller naturligt väldigt lite laktos. Mest grädde finns ju i matlagning eller är bundet tillsammans med någonting annat. Då kan man även om man har laktosintolerans bryta ner den och klara den, säger Grahnquist.

Andra produkter som innehåller naturligt lite laktos är till exempel yoghurt, smör, gräddfil och crème fraiche.

- De produkterna äter man inte så mycket av och det finns så lite laktos i dem i alla fall. Då tycker jag att de laktosfria produkterna är onödigt dyra och spelar sannolikt ingen som helst roll, säger Grahnquist.

Stor del av konsumtionen är onödig

Finska läkare håller med. Enligt Vanto är vår konsumtion av laktosfria produkter inte farlig, men onödig.

Laktosfria produkter tjänar endast dem som äter mycket mjölkprodukter och som faktiskt lider av laktosintolerans.

Mejeriföretagens marknadsföringskampanjer gör däremot att konsumtionen av laktosfria produkter blir överdriven.

- Reklamen för de laktosfria produkterna är så bra att många köper produkterna och tycker att de är bra för dem. Man köper dem mest för att de annonseras i tidningar och tv och de finns tillgängliga i butiker. Det är inte likadant i Frankrike till exempel, säger Vanto.

Konsumerar vi för mycket laktosfria produkter i Finland?

- Ja, jag tror det. Det är inte farligt, det blir bara mera dyrt, säger Vanto.

Överläkare Grahnquist är inne på samma spår. Hon anser att mejeriföretagen skor sig på hysterin kring laktosintolerans.

- Jag skulle säga att de rider på en våg där människor är oroliga för någonting. Mejeriföretagen tjänar väldigt mycket pengar på det här. Det är mycket dyrare att köpa laktosfria produkter än icke-laktosfria, säger Grahnquist.

Laktosfria produkter fortfarande dyrare

Dyrare blir det onekligen för personer med laktosintolerans, även om mejeriföretagen hävdar att de laktosfria produkterna står sig längre än vanliga mjölkprodukter.

Enligt Arla kostar en vanlig mjölkförpackning 90 cent i butiken, jämfört med den laktosfria mjölken som har ett konsumentpris på upp till 1,50 euro.

- Laktosfria produkter är dyrare att producera, men tekniken utvecklas hela tiden och prisnivåerna närmar sig varandra, säger Reijo Kiskola, vd för Arla.

Hur mycket tillverkningen av laktosfria produkter kostar jämfört med priset som säljs i butiken, vill varken Arla eller Valio avslöja.

Att laktosfria produkter är en enorm kassako för mejerierna är däremot ingen hemlighet. År 2013 hade Valio i Finland en omsättning på 1 274 miljoner euro.

De laktosfria produkterna stod för hela 8 procent av Valios omsättningen.

Efterfrågan på laktosfritt ökar

Efterfrågan på laktosfria produkter fortsätter att växa, enligt både Valio och Arla. Det har gjort att till exempel Arla fortsätter att utveckla produktutbudet när det gäller det laktosfria segmentet.

En orsak till att laktosfria produkter är så populära, menar Kiskola, är att kunden oftast väljer laktosfritt till hela familjen för att underlätta matlagningen hemma, även om bara en person i familjen lider av intolerans.

Vad säger mejerierna själva om att de skor sig på den överdrivna laktoshysterin?

Kiskola håller visserligen med om att många felaktigt tror sig lida av laktosintolerans i Finland, men det stoppade inte Arla från att börja tillverka laktosfria produkter.

Eftersom många slutade äta mjölkprodukter helt och hållet ville Arla ge dessa kunder ett laktosfritt alternativ.

Arla ser inget problem med att de nuförtiden erbjuder produkter som lämpar sig för alla.

Det är sist och slutligen upp till kunden och familjen att bestämma vilka produkter de vill ha, anser Kiskola.

- Vi tvingar ingen att köpa laktosfria produkter, utan ser bara till att garantera att det finns alternativ både för dem som lider av laktosintolerans och för dem som inte gör det.

Artikeln har ändrats den 1.7 med en kommentar av överläkare Lena Grahnquist på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm

Diskussion om artikeln