Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kackerlackorna har blivit vanligare

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Tysk kackerlacka (Blattella germanica).
Bild: Wikimedia Commons

Ulla Udd, miljöingenjör på Vasa stad, berättar att oroliga Vasabor ringer varje vecka för att höra vad de kan göra för att få bort skadedjur som kackerlackor och vägglöss.

- Man kan hämta hit djuren så identifierar vi dem och det är inte alltid frågan om kackerlackor eller vägglöss, säger Udd.

Skadedjur

Programmet är inte längre tillgängligt
Ulla Udd, miljöingenjör på Vasa stad.
Bildtext Ulla Udd
Bild: Yle/Anna Ruda

Udd berättar att pälsängrar också är vanliga i många Vasabors hem.

- Vi har märkt att kackerlackorna har blivit vanligare, säger Udd.

De som hör av sig till staden och behöver hjälp med skadedjur har ofta sett att det rör sig någonting ovanligt i skåpen. En del kan ha bett eller hudutslag på kroppen. Udd berättar att en del av dem som ringer är väldigt oroliga medan andra är ganska lugna.

Om man misstänker att man har skadedjur hemma och bor i ett bostadsaktiebolag ska man ta kontakt med disponenten som tar kontakt med ett skadedjursbekämpningsföretag. Om man bor i ett egnahemshus kan man få en lista på företag från staden.

- När det är frågan om kackerlackor eller vägglöss är det viktigt att skadedjursbekämpningsföretaget har erfarenhet och rätt bekämpningsmetoder för att få bort djuren, för de har blivit ganska sega, säger Udd.

Enligt Udd kan man inte själv bekämpa kackerlackor eller vägglöss.

Udd berättar att många av dem som har skadedjur hemma har fått dem med sig från en resa, men också i kläder eller elektronik från lopptorg kan skadedjur gömma sig. Därför rekommenderar hon att man alltid tvättar kläderna man köpt.