Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Paketerat vattentorn i Hammars

Från 2014
Uppdaterad 01.07.2014 08:46.
vattentornet i Hammars saneras för att hålla i 30 år till
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Vattentornet i Hammars är för tillfället inpaketerat i plast och byggställningar. Saneringen av vattentornet har kommit i gång.

Just nu arbetar man med fotdelen av vattentornet. Armeringsjärnen i betongelementen repareras och ska rostskyddsbehandlas, sedan står betongytan i tur att repareras. Efter foten står cisterndelen i tur.

När vattentornet i Jyväskylä rasade hösten 2012 sänktes vattennivån i Hammarstornet till hälften, den nivån har vi hållit sedan dess, säger biträdande direktör Mats Blomberg på Borgå vatten. När saneringen av cisterndelen kommer i gång sänker vi vattennivån ytterligare så att det finns ca en meter, säger Blomberg. När vattentornet är färdigt reparerat kan det användas helt normalt igen.

Klart i oktober

Vattentornet i Hammars ska vara klart i oktober. Det har varit ett arbetsdrygt jobb att bygga upp ställningarna men nu kan byggarbetarna komma åt betongelementen. Det kostar 700 000 till 800 000 euro att sanera vattentornet, men sedan ska det hålla i 30 år till, så per år blir det inte så drygt påpekar Mats Blomberg.