Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Telefonproblemen inom Åbo hälsovård fortsätter

Från 2014
Uppdaterad 01.07.2014 14:48.
Hundratals kopparkablar gjuts en och en ihop med nya ledningar
Bildtext Hundratals kopparkablar gjuts en och en ihop med nya ledningar
Bild: Yle/Pasi Mäenpää

Hälsovårdens telefonproblem har ännu inte fått någon lösning. Det var på måndag morgon som telefonproblemen upptäcktes.

Man har ännu inte lyckats få telefonerna inom Åbo stads hälsostationer, munhälsovård och rådgivningar att fungera. Problemet har drabbat också stadssjukhuset, Kaskenlinna sjukhus, Tallbackens psykiatriska enheter och företagshälsovården.

Tidsbokningen på hälsostationerna och munhälsovården försågs på tisdag förmiddag med mobiltelefoner som personalen använder för att ringa tillbaka till kunderna med.

Problemet beror på ett omfattande fel i Soneras kablar. Sonera uppskattar att en del av förbindelserna är reparerade redan tisdagen 1.7 och att alla förbindelser är i skick innan onsdag kväll 2.7.

Felet hittades i Kastu

Man har lokaliserat felet till Kastu, och reparationsarbetet är i full gång.. Orsaken till felet är en bunt kablar som blivit våta. Reparationen av detta kräver bland annat grävarbeten.

Alla enheter inom Välfärdssektorn är öppna som vanligt trots felet på telefonerna. Telefonsamtalen till hälsostationernas och munhälsovårdens tidsbokningsnummer styrs till TeleQ-systemet och personalen ringer tillbaka till kunden på mobiltelefoner. Telefonsamtalen till rådgivningarna styrs inte till TeleQ-systemet. Man kan sköta sina ärenden kl. 12-13 på de rådgivningar som är öppna.

Munhälsovården kan ännu inte ringa tillbaka till kunden. I brådskande fall sker tidsbokningen vid informationsdisken (Luolavuorivägen 2 eller Hantverkaregatan 2). Informationen är öppen kl. 8-15.

Patienter som behöver brådskande hjälp vårdas i T-sjukhusets samjour (Keramikfabriksgatan 1). Telefonrådgivning tfn 02 313 8800.