Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny regeringsoffensiv i östra Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 01.07.2014 19:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Den tio dagar långa vapenvilan löpte ut - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ukrainska regeringsstyrkor har inlett en ny offensiv mot separatistrebeller i östra Ukraina efter att vapenvilan löpte ut igår.

Häftiga eldstrider rasar som bäst i regionerna Donetsk och Luhansk där bägge sidor lär ha använt artilleri och stridsvagnar.

Ukraina har också utfört flygattacker mot separatistbaser och vägspärrar uppgav talman Oleksandr Turtjynov inför parlamentet idag.

Separatisterna i Donetsk säger att vägarna nu har blivit så farliga att folk inte bör använda dem och den lokala busstrafiken har ställts in efter attacker som har krävt flera dödsoffer under de senaste dagarna.

Den nya regeringsoffensiven inleddes efter att president Petro Porosjenko beslöt att inte förlänga en tio dagar långa ensidig vapenvila.

– Vi kommer att anfalla och befria vårt land, sade president Petro Porosjenko i ett tv-sänt tal igår kväll.

EU dryftar nya sanktioner mot Ryssland

Ryssland beklagar beslutet medan Frankrike och Tyskland som har fungerat som medlare, försäkrar att de fortsätter sina ansträngningar för att uppnå en hållbar vapenvila och fred.

EU överväger samtidigt nya sanktioner mot Ryssland även om man inte ännu har fattat några beslut om sanktionerna.

Medlemsländernas EU-ambassadörer beslöt idag att trappa upp förberedelserna för nya sanktioner inför ett nytt ambassadörsmöte i början av nästa vecka.

EU-ledarna gav i fredags Ryssland tre dagar tid på sig att ändra sin linje gentemot Ukraina.

Läs också: Porosjenko: "Vi kommer att anfalla"