Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Falla Gård inne på slutrakan

Från 2014
Uppdaterad 02.07.2014 09:33.
Konservator Tanja Lindfors jobbar med schablonmålning.
Bildtext Konservator Tanja Lindfors har planerat och rekonstruerat takmålningen från början till slut. Takmålningen torde bli klar under den här veckan.
Bild: Yle/Ville Hupa

Arbetet med att bygga upp Falla Gård vid Sagalunds museum i Kimito är inne på slutrakan. Som bäst återskapas interiören i huset.

Väggpanelen i köket byggs upp, kakelugnen i salen får sin slutliga form, små detaljer finslipas. Men den som i dag besöker huset fäster snabbt uppmärksamheten vid den målade takpanelen i salen.

Museichef vid Sagalundsmuseum Li Näse.
Bildtext Museichef Li Näse.
Bild: Yle/Ville Hupa

- Det är en schablonmålning som är målat på spännpapp med färger som kokats inne på Vreta skola, förklarar museichef Li Näse.

Målningen har man lyckats återskapa med hjälp av några enstaka fragment som fanns kvar från den urpsrungliga takmålningen.

- Det var ett härligt fynd, utbrister Näse. Bitarna låg kvar i sågspånen på vinden på det gamla stället. Det bevisade att det en gång i tiderna funnits en takmålning i huset.

Sagalunds museum har på 1980-talet dokumenterat takmålningar på Kimitoön. Då fann man ursprunget till flera målares verk. Med hjälp av det tidigare materialet kunde man resonera sig fram till vem som målat taket och hur det sett ut.

- Takmålningen är gjord av Johan Edvard Brave. Han har målat ett tak på Stubbnäs i Rosala som påminner mycket om taket här.

Inflyttningsfest i början av oktober

Projektet med att bygga upp Falla Gård har pågått i drygt två år. Förutom takmålningen återstår ännu jobb med att piffa upp väggar, ta in möbler och finslipa detaljer inne i huset. Planen är att museet ska stå klart på hösten.

- Den femte oktober tänker vi ha inflyttningskalas, säger Näse.