Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kapplöpningen om studentbostäderna i full gång

Från 2014
Uppdaterad 02.07.2014 12:26.
Studentbostäder i Helsingfors
Bild: Yle

Utnyttja alla kontakter du har, ta hjälp av studentnationerna och var inte så kräsen - så lyder råden till de som till hösten är i behov av en studentbostad. Kapplöpningen är igång och konkurrensen om de lägenheter som finns är hård.

Ungefär 4000 människor står för tillfället i kö till Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse HOAS lägenheter i huvudstadsregionen. Innan juli månad är slut väntas antalet sökande stiga till 6000, uppskattar vd Matti Tarhio. Lägenheterna räcker inte åt alla, och på grund av den stora mängden sökande hamnar Helsingforsbor längre ner i kön, medan de som kommer utifrån, samt de i akut behov av bostad, går före.

Om man är villig att ta emot en lägenhet längre bort och inte anger en allt för låg maximihyra i ansökan är chanserna bättre att få en bostad, enligt Tarhio. HOAS har totalt 9100 lägenheter i Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla.

Nybygge i Majstranden

Också till Majstrandens studentlägenheter är efterfrågan större än utbudet, berättar ekonomisekreterare Guy Karlsson. Ungefär 200 sökande tävlar om knappa 60 lediga lägenheter. En liten tröst har Karlsson ändå till de som nu blir utan: i september står 80 nya lägenheter färdiga i Majstranden, som fördelas bland de som nu inte fått en lägenhet.

Majstrandens ordinarie ansökningstid löpte ut i april, den som lämnat in sin ansökan efter det kommer att få vänta; de behandlas allra sist.

Hos Svenska studenters bostadsstiftelse SSBS ser läget ändå en aning bättre ut, åtminstone på familjelägenhetssidan, uppger bostadssekreterare Kasper Sundström.

- Vi har just nu bara två stycken ansökningar till våra familjebostäder, så om man nu ansöker om en sådan så har man goda chanser att få en lägenhet, säger Sundström. Däremot är kön till enkelrummen betydligt längre och lämnar man en ansökan nu så hamnar man sist i kön.

Ordinarie ansökningstid till SSBS sammanlagt 24 bostäder var i mars.

Nationer och sociala medier hjälper

Sundström medger att läget är svårt i Helsingfors, där bostadsbristen i synnerhet för studeranden är svår. För den som kommer till huvudstadsregionen för att studera, men inte ännu har fått en bostad har han några råd.

- Det gäller att söka tips både efter soffor och mera permanent boende. Sociala medier fungerar också för många i dagens läge.

För den som saknar kontaktnät i Helsingfors och omnejd rekommenderar Sundström att tar kontakt med den egna studentnationen.

- De hjälper gärna till, och ibland kan de också ha lägenheter på eget håll som kan råka vara lediga, berättar han.

För de svenskspråkiga vill Sundström tipsa om det samarbete som SSBS har tillsammans med HOAS, på Kilobranten i Kilo.

- Det är en tomt som SSBS äger, där HOAS har byggt studentlägenheter. Överenskommelsen är att de som är svenskspråkiga har förkörsrätt. Få känner till det här, så jag tror att chanserna att få en lägenhet där kan vara goda.

Nadja Lehtinen
Bildtext Många hittar studiebostad via Facebook menar Nadja Lehtinen.
Bild: Yle / Ted Urho

”En annons i Kyrkpressen funkar!”

Vill man hitta boende i Helsingfors inför studiestarten är alla medel tillåtna, menar Nadja Lehtinen som är ordförande för Snäf, Svenska nationer och ämnesföreningar vid Helsingfors universitet. Hon har inte bekantat sig med de senaste siffrorna, men menar att situationen verkar vara likadan varje år vid den här tiden.

- Värst är det ju för dem som flyttar hit lite längre ifrån, och saknar ett socialt nätverk här.

Det är viktigt att bygga fler och fler studentbostäder för att inte studentkåren sekulariseras.

- Jag vill tro att det kommer att byggas fler bostäder för studerande, det får inte bli så att bara de som kommer från välbärgade hem har råd att studera, säger Lehtinen.

Utöver de officiella kanalerna har hon också några tips på hur man hittar en bostad.

- Jag har hört att en annons i Kyrkpressen, och andra tidningar nog funkar. Och sen lönar det sig på riktigt att använda sig av sina nätverk på sociala medier.