Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Äntligen ny lekpark

Från 2014
spindeltrampolin i lekparken
Bildtext Leo Vis gillar spindeltrampolinen
Bild: yle/Lone Widestam

Den nya lekparken i Kodderviken i Tolkis har varit öppen i några dagar. Äntligen säger alla barn och föräldrar.

- Förr fanns här bara två gungor och en sandlåda. Det här är super, säger fyrabarnsmamman Katja Vis. Hon får medhåll av alla sina barn.

Mikko Kaunisto har planerat parken
Bildtext Mikko Kaunisto har planerat parken
Bild: yle/Lone Widestam

Själva platsen är fin med havsutsikt till Kodderviken. I parken finns babygungor och sandlåda i form av en båt för de allra minsta. För de som gillar höga höjder finns en flera meter hög klätterställning och för äventyraren finns det ett stort skepp som kan bli både segelbåt, sjörövarskepp och fiskebåt.

Området är perfekt för en sådan här stor lekpark berättar stadsträdgårdsmästare Mikko Kaunisto som planerat parken. Läget vid havet har inspirerat honom till att planera parken runt ett havstema.

- Nästa år borde man också kunna spela beachvolley och fotboll här.

Det är något som Leo, Venne, Joni och Aava Vis väntar på.

Staden satsar stort

Venne Vis och Joni Vis är inte höjdrädd
Bildtext Venne och Joni Vis har nått toppen
Bild: yle/Lone Widestam

Parken i Tolkis i Borgå är en av de parker med ett klart tema som staden satsar på. I fjol blev parken med de arga fåglarna klar i Estbacka, i slutet av juli står muminparken i centrum klar och nu parken i Kodderviken med temat hav.

I Borgå finns det lekplatser på 50 olika områden. Många är små, obetydliga och slitna så staden rustar upp i genomsnitt en park per år och ofta blir det kring ett tema berättar ansvarig trädgårdsmästare Inkeri Tarkiainen

Äldre parker kräver reparation

Lekparkerna i regionen är i gott skick men det finns brister. Lekparker kollas upp i genomsnitt med fem års mellanrum. Hälsoskyddet i Borgå har under juni månad kontrollerat 14 parker i Borgå, Sibbo och Askola. Det är främst frågan om vanligt slitage såsom söndriga staket och otillräcklig med skyddssand under gungor och klätterställningar. Det är Vikingaparken i Vårberga som kräver flest reparationer.

- Det är ändå inget att vara orolig för säger ansvarig trädgårdsmästare Inkeri Tarkiainen. Parkerna är överlag i bättre skick än tidigare år eftersom de kontrolleras oftare.