Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Havsharren ska räddas med hjälp av sociala medier

Från 2014
Uppdaterad 02.07.2014 06:49.
En harr
Bildtext En harr.
Bild: CFF

Den havslekande harren i kvarken har blivit klassificerad som extremt utrotningshotad och nu efterlyser man havsharren genom sociala medier i ett projekt startat av Forststyrelsen och Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet för att kartlägga Harren. Lari Venenranta, på vilt- och fiskeriforskningen, säger att bakgrunden till projektet är helt enkelt att något måste göras innan havsharren försvinner helt.

Richard Hudd från Vilt och fiskeriforskningsinstitutet som har forskat mycket kring den havslekande Harren, säger att det är en unik fisk som bara finns i bottniska viken. - Den var en av de vanligaste fiskarterna fram till 60-talet, därefter började den drastiskt minska och idag är den nästan helt borta, menar Hudd.

Harren är hotad

1:37

Enligt Leif Kaarto på Österbottens Fiskarförbund så har harren ingen ljus framtid för tillfället. Han tror att orsaker till minskningen kan vara dålig vattenkvalité och ett ökat sälbestånd.

- Man borde ta reda på grundorsakerna till att havsharren har minskat, tycker Kaarto.

Sälen inte skyldig

Hudd tror inte på sälteorin men däremot att övergödning och alger har påverkat harren negativt.

- Vi har märkt att harrynglen inte vill vara där det finns mycket trådformiga alger, säger Hudd.

Det nya projektet att rädda den havslekande Harren görs i två faser. Under sommaren 2014 sammanställer man en översikt om Harrens bestånd, bland annat genom facebook kampanjen och våren 2015 görs en vårdplan upp för vilka åtgärder som ska göras.

Via forststyrelsens facebooksida Eräluvat (www.facebook.com/eraluvat) så hittar man mer information om efterlysningen av Havsharren.