Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kampen om BB i Ekenäs

Från 2014
Uppdaterad 21.08.2014 13:06.
Bildtext Kampen för BB i Ekenäs pågick in i det sista.

Man kan inte räkna dem alla, inslagen som har gjorts om BB i Ekenäs och nedläggningshotet som länge låg över förlossningsavdelningen innan den slutligen stängdes 2010.

Men för tjugo år sedan (1993) var Ekenäs BB populärt. Den mjuka profilen lockade långvägaföderskor. Tv-nytt rapporterade 1993 från en barnmässa i Helsingfors där också Ekenäs BB visade upp sig.

Hotet

Så kommer hotet mot BB i Ekenäs. I det här inslaget från 1995 ställs Ekenäs sjukhus mot Mjölbolsta sjukhus i Karis.

Den här gången blev det Mjölbolsta sjkuhus som förlorade kampen. Det resulterade i åratal av dåliga vibrationer både bland personal och lokalpolitiker i Karis och Ekenäs. Till slut, 15 år senare, fick sedan också Ekenäs BB sätta lapp på luckan.

Resonemangen är likadana som i dag: Västnyland klarar sig med färre sjukhusplatser, idag handlar det inte om förlossningar utan både de olika specialiteterna på Västra Nylands sjukhus och psykiatriska platserna på Ekåsens sjukhus

Nyhetsläsare på Tv-nytt här är Åsa Nylund, hon hann senare i sitt liv också jobba som chef för Yle Västnyland.

Tv-Nytts stora paket om nedläggningen

Tv-nytt hade ett stort paket den 12 oktober 2009 när beslutet om nedläggningen av Ekenäs BB var klart. BB stängdes sedan den sista maj året därpå.

Jussarögruvan

Radioinslaget från 1967 handlar om sysselsättningsläget i Västnyland, närmare bestämt järnmalmsgruvan på Jussarö. Gruvans hela produktion gick till stålverket i Koverhar.
Inslaget är gjort när en del arbetare redan har sagts upp men det verkar ingalunda klart att gruvan ska stänga.

Gruvbrytningen upphörde i slutet av samma år som en följd av ändrade konkurrensvillkor på den internationella malmmarknaden. Priset på järnmalm sjönk så drastiskt att det blev billigare att importera malm från Brasilien och Norge.

TV- och radioinslag 1965 och 1967 om Jussarö

Fusionsdags i Hangö 1976
Country Express då och nu
Alla tiders nyheter från Västnyland
Pojo funderade länge på fusion