Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

UM vägrar uppge vilka länder som spionerat

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Yle Nyheter: UM vägrar uppge vilket land som spionerat - Spela upp på Arenan

Utrikesministeriet har utsatts för två separata dataintrång, meddelade Skyddspolisen och UM på onsdagen. "Statliga aktörer" misstänks i båda fallen. Till följd av intrången har dataskyddet vid UM skärpts.

Intrången hann pågå i flera år innan skyddspolisen fick vetskap om det första av dem i början av 2013. Enligt förundersökningen handlar intrånget om "två tydligt enskilda helheter". Det ena intrånget har undersökts under brottsrubriceringen spionage, det andra som grovt spionage.

Skyddspolisen misstänker att det är "statliga aktörer" som ligger bakom spioneriet, men undviker att uppge vilka stater det rör sig om. I offentligheten har USA, Kina och Ryssland utpekats. Men vid den presskonferens som UM och Skyddspolisen höll på onsdag eftermiddag, ville varken ministeriets statssekreterare Peter Stenlund eller Skypos chef Antti Pelttari lätta på förlåten vad gäller de skyldiga länderna.

- De vet om att vi vet vilka de är. Men eftersom deras inblandning inte med 100 procents säkerhet går att bevisa, kommer vi inte att vidta några åtgärder mot dem, säger Stenlund.

Enligt Skyddspolisen har stora mängder material hamnat i fel händer. UM kan precisera att intränglingarna kommit över material av nationell karaktär, och därigenom eventuellt också information i EU-ärenden.

- En del av de stulna uppgifterna kan ha varit till skada för Finland i olika förhandlingar, konstaterar Peter Stenlund, som dock inte heller på denna punkt är hågad att ge närmare upplysningar.

Till följd av intrånget har UM sedermera skärpt övervakningen av sina datanätverk. På så vis har flera nya intrång kunnat avvärjas.

Förundersökningen i båda helheterna fortgår, i syfte att bena ut en del tekniska detaljer.

"Vänskapligt sinnad" utländsk källa

Spionagemisstankarna blev allmänt kända i höstas. Utrikesminister Erkki Tuomioja bekräftade då misstankarna att UM utsatts för dataintrång samt att intrånget upptäckts på vårvintern 2013.

Tuomioja betecknade intrånget som pinsamt för såväl Finland som UM. Han framhöll dock att intränglingarna inte hade kommit över den allra känsligaste informationen, och samma konstaterande gjordes även vid onsdagens presskonferens.

Tuomioja sa att tipset om intrånget hade kommit "utifrån". Även Skyddspolisen och UM meddelar att misstankarna om intrånget kom via en "vänskapligt sinnad" utländsk, icke närmare definierad källa.

Diskussion om artikeln