Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Matbutiker testar ljudduschar för att sälja mer

Från 2014
Uppdaterad 06.09.2014 13:21.
Ilari Tikkala jobbar på K-supermarket på Drumsö
Bildtext Ljudmiljöerna ska ge en positiv bild av produkterna, säger Ilari Tikkala på K-supermarket Drumsö.
Bild: Yle/Daniel Donner

Hur låter det med ljudet av kvittrande fåglar eller råmande kossor medan du handlar i matbutiken? ”Ljudduschar” är detaljhandelns nyaste medel att styra konsumenternas beteende.

K-supermarket i Hallonnäs på Drumsö i Helsingfors är en av de få matbutiker där man använder så kallade ljudduschar för tillfället. I praktiken handlar det om riktade högtalare som gör att ljudet endast hörs på ett ställe, till exempel när du står framför bananerna på frukt- och grönsaksavdelningen.

- Vi vill skapa en bild hos kunderna om våra produkter, att de är så färska som möjligt och att vi har ett brett sortiment, säger Ilari Tikkala på K-supermarket Drumsö.

Högtalarna finns placerade i taket på olika ställen i butiken, till exempel framför mjölkhyllan och köttdisken. På grönsaksavdelningen finns det flera stycken. Riktigt ordentligt har man ännu inte kommit i gång med användningen.

- Vi ska installera vanliga högtalare i butiken också som vi kan spela musik ur. Just nu spelas det både musik och olika ljudmiljöer ur de riktade högtalarna, säger Tikkala.

Syrsor vid vattenmelonerna

Mellan vattenmelonerna och tomaterna finns en högtalare. Står man rakt under högtalaren hör man det svaga ljudet av syrsor.

Solveig Langhoff och Denise Söderholm står under en riktad högtalare i K-supermarket på Drumsö.
Bildtext Solveig Langhoff och Denise Söderholm under en av ljudduscharna, en kvadratisk, platt högtalare som syns överst på bilden.
Bild: Yle/Daniel Donner

- Det är nog lite svagt. Man uppfattar inte riktigt ljudet. Om du inte skulle ha sagt hade jag inte hört det, säger Denise Söderholm som är och handlar tillsammans med Solveig Langhoff.

De skulle inte köpa vattenmeloner bara för att det spelas ett behagligt ljud intill. Däremot kan trevliga ljud få dem att trivas bättre i butiken, och därmed handla mer.

- Folk köper mer om de vistas längre och trivs bättre. Men att direkt påverka kundernas beteende med ljudduschar, det tycker jag är kortsiktigt, säger forskningschef Petteri Repo på Konsumentforskningscentralen.

Repo påminner om att konsumenterna är uppmärksamma på olika sätt man försöker styra deras beteende. När allt fler signaler tävlar om konsumenternas uppmärksamhet kan signalerna mista en del av sin effekt.

- Video kommer mer och mer, för det är lättare att göra. Samtidigt blir det mer buller också, och sura konsumenter är ju inte goda kunder, säger Repo.

I matbutiken på Drumsö tror kunden Konsta Haapala att de olika ljudmiljöerna kan påverka kundens undermedvetna och på så sätt styra köpbesluten.

- Men ljudet är ganska tyst och överröstas rätt så effektivt av kylmaskinernas surr, säger Haapala.

Ljud överallt i Japan

Det är det Tammerfors-baserade företaget Panphonics som ligger bakom de kvadratiska, platta högtalarna som finns i butiken.

Jouni Maaranto som ansvarar för försäljningen i Europa och Ryssland säger att högtalarna i dag främst används för informativa syften i till exempel museer. En högtalare med tillhörande förstärkare går lös på 650 euro.

- Våra högtalare är ju ganska dyra så därför har många mataffärer valt att satsa på tv-skärmar och vanliga högtalare i stället.

Ett par andra K-mataffärer i huvudstadsregionen har installerat företagets högtalare men just nu verkar butiken på Drumsö vara den enda som använder dem någorlunda aktivt.

I Sverige har man experimenterat på både Ica och Coop med ljudduschar. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet ökade en högtalare vid läskhyllan läskförsäljningen med 60 procent. Just den högtalaren spelade upp ljudet av läsk som öppnades och klirrande isbitar.

Det riktiga föregångslandet är ändå Japan. Där används högtalare och ljudduschar i var och varannan butik, säger Petteri Repo på Konsumentforskningscentralen.

- I Japan har man trevliga ljud överallt. Samtidigt har man mycket otrevliga ljud i vissa butiker, så de har hela sortimentet.

Diskussion om artikeln