Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Missnöje med tysk minimilön

Från 2014
Michael Sommer och Reiner Hoffmann med DGB:s kampanj för minimilön.
Bildtext Fackförbundscentralens Michael Sommer och Reiner Hoffmann gör kampanj för minimilön.
Bild: EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Tyskland blir nästa europeiska land att införa en minimilön. Den tyska förbundsdagen väntas idag godkänna regeringens lagförslag. Det som marknadsförs som en heltäckande minimilön naggas ändå i kanterna av de många undantagen.

Minst åtta euro och femtio cent i timmen för alla arbetstagare. För de tyska socialdemokraterna var den heltäckande minimilönen det viktigaste vallöftet inför förbundsdagsvalet i höstas. Att frågan till slut togs med i regeringsprogrammet var också en förutsättning för att SPD skulle gå med på ett regeringssamarbete med Angela Merkel och hennes kristdemokrater.

Nu får alltså socialdemokraterna sin minimilön, men det som man firar som en stor politisk seger väcker ändå en hel del bitterhet på olika håll, bland annat inom oppositionen. Minimilönen är ingalunda heltäckande utan hela lönepaketet har lika många hål som en schweizerost, säger man från vänsterpartiet Die Linke. Också fackförbunden är kritiska till de många undantagen, som socialdemokraterna i regeringssamarbetets namn har tvingats gå med på.

Bråk inom regeringen

För faktum är att minimilönen har lett till gnissel mellan de två regeringspartierna. Kristdemokraterna har velat få in så många undantag som möjligt, för att minimilönen inte ska bli ett hinder för tysk konkurrenskraft. På slutmetrarna kom det till ytterligare undantag, då man bestämde att minimilönen inte kommer att gälla säsongarbetare inom jordbruket. Också för praktikanter infördes ytterligare begränsningar.

Redan tidigare var det klart att långtidsarbetslösa inte kommer att kunna göra anspråk på minimilönen under det första halvåret av en nyanställning. Unga under 18 år har inte heller rätt till den lagstadgade minimilönen.

De nya reglerna träder i kraft vid årsskiftet, men också här finns det undantag. I vissa branscher kan man fortsätta med nuvarande löneavtal fram till början av år 2017.

Chefen för den tyska fackförbundscentralen Reiner Hoffmann är visserligen nöjd med att minimilönen nu införs, men han ogillar de många undantagen.

- Tyskland har redan nu den största låglönebranschen i Europa och samtidigt betyder undantagen att omkring tre miljoner tyska arbetstagare också i fortsättningen kommer att förtjäna betydligt mindre än 8,50 i timmen, säger Hoffmann.