Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ledamöterna som toppar frånvarolistan

Från 2014
Riksdagshuset
Bildtext Riksdagshuset
Bild: Johannes Jansson/norden.org

Sju riksdagsledamöter har under våren varit frånvarande på minst tio möten i åtminstone två olika utskott, visar Yle Uutisets utredning. De skyldiga är Olli Immonen (Sannf), Johannes Koskinen (SDP), Eeva Maria Maijala (Saml), Riitta Myller (SDP), Mats Nylund (SFP) Mirja Vehkaperä (C) och Juha Väätäinen (Sannf).

Utskotten hade under våren i medeltal 45 möten. Frånvaro som berott på sjukdom eller familjeledighet har inte tagits med i beräkningen.

Immonen, Myller, Nylund och Vehkaperä har också varit borta från minst tio plenum. Av dem var alla förutom Immonen kandidater i Europaparlamentsvalet vilket de angav som orsak till sin frånvaro.

Myller tillade att hon är med i ovanligt många utskott och Vehkaperä anmärkte att hon är medlem i två parlamentariska arbetsgrupper. Nylund å sin sida påpekade att utskotten han är med i ofta har möten samtidigt.

Immonen sade att hans frånvaro beror på att han varit sjuk och av misstag glömt att sjukanmäla sig.

De som har varit flitigast med i utskottsarbetet är Timo Heinonen (Saml), Reijo Hongisto (C) och Kalle Jokinen (Saml). De har deltagit i varje möte i åtminstone två utskott.

Heinonen och Jokinen kan dessutom briljera med att inte ha missat ett endaste plenum under våren.