Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skäriteatern vill dela glädje

Från 2014
Uppdaterad 03.07.2014 11:32.
Johanna Karlhulahti.
Bildtext Johanna Karlhulahti på Skäriteatern.

Rakel ska fira sin 84-årsdag med släkten. Tjuvarna Höken och Göken gör också entré, och ingenting går riktigt som man har planerat. Rånad på arvet är Skäriteaterns sommarteater och har premiär på fredag.

Skäriteatern satsar på det här med komedi. I år behandlas släktskap och familjeangelägenheter. Johanna Karhulahti, som har varit med om att skriva pjäsen, regisserar och dessutom har en liten roll i pjäsen säger att den största utmaningen med en sommarproduktion är att hitta tid att repetera.

Jan-Erik Berlin, Mona Back och Kim Holm (Göken, Rakel och Höken).

- Vi är tretton personer på scenen och det innebär att det kan vara svårt att få ihop det med tider. Men det lyckligtvis gått ganska bra. Min egen roll är liten för att jag ska kunna fokusera på regin. Trots att det är många viljor har det ändå gått bra, säger Karhulahti.

Karaktärerna i pjäsen Rånad på arvet har levt med länge.

- När vi är i början av skrivarprocessen har vi en ursprungsidé. Men det brukar sluta i något helt annat, säger Karhulahti och skrattar. Vi börjar med en karaktär och så kommer det någon till och så dyker någon annan upp. Sedan försöker vi få ihop allting till en helhet.

Sommaren är fylld med sommarteater. Men Skäriteatern är inte orolig över konkurrensen.

- Vi har vår egen stil. Den lite mera vardagliga humorn som är lättsam. Vi försöker oss inte på stora dramatiska pjäser.

Rånad på arvet har premiär den 4 juli.