Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det dansade språket

Från 2014
Uppdaterad 03.07.2014 15:26.
DansarnaEmelie Johansson (förgrunden) och Marcus Doverud i föreställningen The Piece av CCAP
Bildtext Emelie Johansson och Marcus Doverud, The Piece, CCAP
Bild: CCAP

”Jag har bara ett språk och det är inte mitt” – så säger dans- och performancekonstnärerna i CCAP i föreställningen The Piece som spelades på Pop Up Art House i Helsingfors tidigare i vår.

I The Piece medverkar dansarna Emelie Johansson och Marcus Doverud, och för koreografi & regi står Christina Caprioli, som är konstnärlig ledare och koreograf för verksamheten CCAP som står bakom föreställningen.

”Vilka typer av likheter och skillnader det kan finnas mellan språket som talat och läst och skrivet, och språket som dansat, koreograferat och uttryckt med kroppen.”
Bland annat detta undersöker föreställningen The Piece, som alltså hade Finlandspremiär i maj i år på Pop Up Art House i Helsingfors.

Föreställningen är en del av CCAPs verksamhet, grundad av dansaren, danspedagogen och koreografen Christina Caprioli, som är en av Sveriges främsta koreografer. Caprioli är född i Italien men har rest, studerat och jobbat världen över, bland annat i New York, Tyskland och Österrike. Hon har också erhållit flera priser och internationella framgångar.

Pop Up Art House, där föreställningen ägde rum, är en återkommande feministisk konstfestival, grundad av den fria teatergruppen Blaue Frau, som i ett par veckors tid tar över Klockriketeaterns lokaler på Diana-scenen i Helsingfors. Under dom här veckorna så erbjuder dom allt från teaterframträdanden till stand-up-komik, musik, bildkonst, hantverk, workshops med mera. CCAPs föreställning The Piece var alltså en del av Pop Up Art House senaste programverksamhet.