Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tegelfynd ger ny information om medeltida Åbo

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
TEgelsten med nyckelbild som hittades vid Aboa Vetus & Ars Novas arkeologiska utgrävningar.
Bildtext Så här ser nyckelritningen ut i den tegelsten, som hittades vid Aboa Vetus & Ars Novas arkeologiska utgrävningar.

Ett tegelfynd vid de arkeologiska utgrävningarna vid Aboa Vetus & Ars Nova ger ny information om byggarbeten i Åbo under medeltiden.

Någon har ritat en nyckel i tegelstenen. Liknande tegelstenar har hittats vid Åbo domkyrka och vid Reso kyrka. Det här antyder att samma tegelmakare har jobbat både för kyrkorna och för huset.

Detalj från Åbo domkyrkas Allhelgona kapell.
Bildtext Detalj från Åbo domkyrka med en tegelsten med samma nyckelbild som nu hittades i de arkologiska utgrävningarna

Tegelstenen hittades vid ruinerna av ett gammalt stenhus vid Klosterkvarteret där arkeologiska utgrävningar gjorts redan två tidigare somrar. Huset är ett av de största och äldsta murade hus i Åbo.

Enligt arkeologerna är det första gången som man hittar tecken i Åbo på att samma tegelmakare har jobbat både för kyrkan och med andra projekt.

I Åbo domkyrka har tegelstenarna använts i yttre väggarna av Allhelgona kapell som byggdes år 1470. Reso kyrka byggdes mellan åren 1480 och 1520. Därmed kan man tidsbestämma stenhuset till mellan slutet av 1400 och början av 1500-talet.

Under de tidigare utgrävningarna har man hittat två tegelstenar som hade bilder av yxor. Både nyckel och yxa är symboler för katolska helgon. Yxan symboliserar S:t Olof och nyckeln aposteln Petrus. Forskarna tror att symbolerna kan hänvisa till tegelmakarnas namn.

Nyckeltegelstenen kan ses i aulan av Aboa Vetus & Ars Nova, där man under sommaren visar upp färska arkeologiska fynd.

Arkeologiska utgrävningar vid Aboa Vetus fortsätter