Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Företagare och sommarjobbare drar nytta av sommarsedlar

Från 2014
Uppdaterad 08.07.2014 07:10.
Lilian Westerholm och Erika Englund
Bildtext Lilian Westerholm och Erika Englund

Det är inte alltid en självklarhet för unga att hitta sommarjobb i dagens läge. Genom att dela ut sommarsedlar, och därmed betala cirka hälften av den anställdes lön, har Borgå stad försökt ändra på detta. Erika Englund driver bybutiken Söderby Boden på Pellinge, och har i år anställt fyra sommarjobbare istället för tre.

- För oss har sommarsedeln betytt att vi kommit över tröskeln för att anställa en fjärde sommarjobbare, säger Englund.

Ett steg i rätt riktning

Englund berättar också att systemet med sommarsedlar är väldigt enkelt och att det inte finns mycket byråkrati i vägen för företagare som vill anställa unga. Att man på högre nivå väljer att satsa på att stöda unga utan sommarjobb tycker Englund är ett steg i rätt riktning.

- Det är nog jätte viktigt att också personer som inte är myndiga får sommarjobb, konstaterar hon.

En extra sommarjobbare har på Söderby Boden betytt bättre service för kunderna, arbetserfarenhet för den anställde och en starkare arbetsgemenskap på arbetsplatsen. Nyttan finns med andra ord på alla håll.

Bra med erfarenhet

Lilian Westerholm gick ut nian på Strömborgska skolan i våras och fick i år sitt första sommarjobb på Söderby Boden. Hittills har hon trivts bra och fått syssla med både kundbetjäning och att rada varor i butikshyllan. Särskilt arbetet vid kassan ger bra erfarenhet för framtiden.

- Det är bra att man lär sig våga vara öppen och prata med människor, säger Westerholm.

Krav måste uppfyllas

- Att ett företag har en sommarsedel garanterar inte att man hittar en lämplig anställd, poängterar Erika Englund.

Det finns en rad krav som måste uppfyllas. För det första måste den anställde vara född mellan 1996 och 1998; det rör sig alltså om ungdomar i åldern 15-18. För det andra måste personen i fråga vara inskriven i Borgå. För det tredje ska det vara frågan om den första arbetsplatsen för den anställde. Man får alltså inte ha jobbat tidigare somrar för att sommarsedeln ska kunna användas.