Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Jag lurade vikingarna”

Från 2014
Uppdaterad 04.07.2014 06:24.
Vem där?
Bildtext Fornfinnen Edward Bergqvist lyckades lura vikingarna
Bild: yle

- Det roligaste var då jag lurade vikingarna, berättar fornfinnen Edward som var med på ett riktigt vikingaäventyr på Borgbacken.

Det är som en tidsresa över 1000 år bakåt i tiden. Längs med smala skogsstigar smyger fornfinnar fram i tidsenliga dräkter med en dolk fastspänd under bältet. Edward Bergqvist är en fiskare och fångar både stora laxar, abborrar, gäddor och sälar. Men för att överleva i skog och mark behövs också samlare och jägare.

Ekorrskinn
Bild: yle

Hur skall de överleva?

Alexander Panelius är jägare och får fundera på vilka djur han kunde jaga som levde förr i världen.

- Jag tror det fanns älgar, harar och hjortar.

Östnyländska nyheter: Äventyr på Borgbacken - Spela upp på Arenan

Tillsammans med sin farfar som också rest tillbaka i tiden kommer Alexander fram till att det antagligen då också fanns stora farliga djur som björnar. Kanske han kunde få tag på vargskinn också. Nu gäller det bara att lägga ut de rätta fällorna i skogen. Stigen fortsätter djupt in i skogen och gärna skulle en räv få fastna med tassen i en fälla.

Ellinor Andersson och Alva Törnroos samlar åt sig svamp, bär, harsyra, honung och nässlor. Samlarna har också ett annat viktigt uppdrag. Det gäller att hitta de rätta växterna ifall någon blir sjuk.
Efter en stund har fornfinnarna lyckats få ihop allt som behövs för att överleva vintern. Men något fattas ännu. Hur skall de göra med allt köttet så det inte ruttnar och far illa?

- Vi behöver salt, säger Alva.

Finns det rövare i skogen?

Kamp mellan vikingar och fornfinnar
Bild: yle

De smyger vidare mot ån och spanar efter skepp. Hoppas några handelsmän kommer så vi kan göra byteshandel säger Rauni som känner skogen utan och innan.

Plötsligt stannar alla. Något skymtar bakom buskarna. Bara det inte är rövare. Dolkarna dras fram i försvar.

- Vem är ni? Vad gör ni här?

Det visar sig vara vikingar som har skeppet fullt med salt. Ni rör er på vår mark säger fornfinnarna så nu är det vi som bestämmer. Det diskuteras och båda parterna är skeptiska. Till slut bestämmer de ändå sig för att göra en byteshandel. Fem tunnor salt skall bytas mot fem säckar säd. Byteshandeln ska ske på handelsplatsen. För att komma dit måste de ta sig över en lång och hög bro. Fornfinnarna är vänliga och trevliga och låter vikingarna gå först. Då vikingarna befinner sig mitt på bron, högt över det djupa kalla vattnet, ropar fornfinnarna

- Bron rasar, bron rasar. SPRING.

Vikingarna springer vettskrämda över till andra sidan.

- Vi lura er, vi lura er. Hahaha.