Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Assange kan snart vara en fri man

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ecuadors ambassad i London där Julian Assange har fristad.
Bildtext Ecuadors ambassad i London där Julian Assange har fristad.
Bild: EPA / WILL OLIVER

Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer att få sin sak prövad på nytt i svensk domstol. Han har varit häktad i sin frånvaro sedan 2010 och är efterlyst internationellt.

Om domstolen häver häktningen hävs också efterlysningen och Assange kan lämna asylen på Ecuadors ambassad i London där han vistats i två år.

Fallet Assange kommer upp i Stockholms tingsrätt den 16 juli, rapporterar den svenska tidningen Expressen.

Assange vid en presskonferens i februari 2012
Bild: EPA/KERIM OKTEN

Assange är känd för att ha grundat webbsajten Wikileaks, som 2010 började publicera stora mängder hemliga och komprometterande dokument om USA:s krigföring i Irak och internationella diplomati.

Under ett besök i Sverige samma år hade Assange kontakt med två kvinnor, som senare anmälde honom för att ha förgripit sig på dem sexuellt. Han häktades i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Sedan dess har det cirkulerat mängder av teorier om händelserna i Sverige. En del tror att Assange blev föremål för en så kallad honungsfälla som USA lagt ut, medan andra hävdat att anklagelserna om våldtäkt stöds av olika vittnesmål om Assanges föregivet aggressiva personlighet.

Inlåst

Efter häktningsbeslutet i svensk domstol efterlystes Assange internationellt och 2012 tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London. Han sade sig vara rädd för att bli utlämnad till USA och bli utsatt för den amerikanska administrationens hämnd om han reste till Sverige för att närvara i en domstolsbehandling.

Ecuadors USA-kritiske president Rafael Correa beviljade Assange politisk asyl i augusti 2012 och Assange har varit på ambassaden sedan dess. Om han lämnar ambassadområdet riskerar han att omedelbart gripas av brittisk polis och bli utlämnad till Sverige.

Hans svenska försvarsadvokater har nu begärt att bevisningen mot Assange ska prövas på nytt och att häktningen ska hävas, vilket åklagaren motsätter sig.

Om domstolen häver häktningen den 16 juli hävs också den internationella efterlysningen och Assange kan lämna ambassadområdet i London.