Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Alla ska betala skatt”

Från 2014
Uppdaterad 04.07.2014 13:31.
Programmet är inte längre tillgängligt

I ett kvinnostarkt fredagssnack tas svartjobb och nya skatteregler upp. Men också vikten av att hålla eurona hemma i regionen får fredagssnackarna igång.

Den första juli trädde nya lagar i kraft som handlar om att bland annat privatpersoner med bygglov ska deklarera vilka företag som anlitats under byggets gång och till vilket pris. På så sätt hoppas staten att man ska kunna stoppa den gråa ekonomin inom byggnadsbranschen.

Mikaela Sonck från Ekenäs var ifjol mitt uppe i en byggprocess och hon ser inga problem i de här nya lagarna.

- Alla ska vi betala skatt. Rätt ska vara rätt och det är bra att hitta sätt som stoppar svartjobben, säger hon och berättar att hon och hennes man oberoende har redogjort för alla kostnader eftersom banken vill att de redovisar vart de lånade pengarna går.

Birgitta Udd från Karis tycker lagarna och målet är bra men frågar sig ändå om myndigheterna kan övervaka allt byggande.

-Jag undrar om skattemyndigheterna har resurser att kolla upp all information.

Ålderskontroll på festivaler

Vad man får och inte får ta in på ett festivalområde är ett aktuellt ämne tack vare Pori Jazz tanke om att förbjuda alla vätskor på festivalområdet, även modersmjölkersättning. Senare drog festivalen tillbaks beslutet och tillåter i alla fall att besökarna tar med modersmjölkburkar in på konsertområdet.

De båda fredagssnackarna tycker att arrangörerna kunde skippa förbudet på att ta in alkohol och istället kolla åldern på besökarna.

- När man går på festival i England så kan man ta med mat och några vinflaskor och så sitter man hela dagen och sällskapsdricker vin, berättar Mikaela.

Birgitta tycker det ändå är en rätt liten del som super sig jätte fulla på festivaler.

- Hur vi än vrider och vänder så har vi ena sidan bak, konstaterar hon.

Handel på hemmaplan

Fredagssnackarna funderar också på om allt var bättre förr när det fanns en massa små butiker eller om dagens stora affärer med varor från hela världen är att föredra.

- Jag tycker om små butiker, men vissa stunder så är det lite mera bråttom och då är det skönt att allt finns på ett ställe, säger Birgitta Udd.

På tapeten är också konsumtion inom den egna kommunen. Bland annat förespråkar företagaren Linda Sjöblom i sin blogg att alla borde försöka att hålla euron hemma och understöda de lokala företagen.

Både Udd och Sonck är av samma åsikt.

- Hela diskussionen om att vi ska ha en market hit är för att vi ska kunna köpa i egen stad men hur många handlar egentligen här? De flesta åker ju bort, säger Mikaela.

- Vi borde absolut köpa så mycket som möjligt här hemma istället för att säga att den och den butiken slutar.

Snackarna är överens om att de saker man behöver i det dagliga livet så finns nog här.

- Det krävs så lite om alla hjälper till, säger Sonck och får medhåll av Udd.