Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Vilken är din favorit My Little Pony?”

Från 2014
Noora (t.v.) och Nita Koskinen dök upp färdigt klädda för Crystal Fair.
Bildtext Noora (t.v.) och Nita Koskinen dök upp färdigt klädda för Crystal Fair från Raumo.
Bild: Yle / Ted Urho

Under helgen samlas närmare 1000 My Little Pony-entusiaster i Finlandiahuset för att i dagarna tre fira sin fascination med de färgranna små hästarna. - Könsfördelningen är cirka 60-40, så det är inte bara bronies här, berättar arrangören Oskar Westerlund.

Hon är en nyfiken, vit enhörning med blåvit man som tycker om kyla men inte hetta, och så är hon allergisk mot bin. - Oskar Westerlund om evenemangets maskot Aurora.

Här pausar vi bandet och spolar tillbaka. Oskar Westerlund är en Brony, det vill säga en vuxen man som gillar My Little Pony. Numera är termen unisex, då både män och kvinnor samlas till träffar.

- Ett bra sätt att bryta isen är att fråga någon vilken hans eller hennes favoritkaraktär är, tipsar Westerlund.

Hittade My Little Pony i vuxen ålder

För några år sedan besökte han en träff för likasinnade i New York, och bestämde sig för att ordna en likadan tillställning i Helsingfors.

My Little Pony hittade han 2011. I Westerlunds fall handlar det om en så kallad ”reboot” från 2010, en TV-serie som heter My Little Pony: Friendship is magic.

- Jag har egentligen ingen relation till den gamla tecknade serien annat än att jag sett nått avsnitt på en gammal VHS-kasett, berättar Westerlund.

Oskar Westerlund
Bildtext Oskar Westerlund är hjärnan bakom evenemanget.
Bild: Yle / Ted Urho

Helt vanlig business i grunden

Några timmar innan evenemanget är Westerlund en eftersökt man i Finlandiahuset. Att ordna ett internationellt evenemang kräver mycket planering. Engelska är evenemangets lingua franca, och de som bär ett Staff-kort runt halsen kommer från olika delar av världen.

- Det blev väldigt lite sömn i natt. Jag plockade upp en gäst från flygfältet halv två, och klockan sex vaknade jag, säger Westerlund.

Studierna på Hanken har förberett Westerlund väl, men vissa saker måste man göra själv, allt kan man inte lära sig i skolbänken.

- Även om det här är ett väldigt nischat evenemang, så är förutsättningarna och kraven de samma som för andra evenemang. Att ordna tillställningar av den här kalibern är som att baka en tårta: innehållet är alltid det samma, även om det på utsidan kan se ut hur som helst, jämför Westerlund.

Morgonöppet: Cosplay och hustrukast på Crystal Fair Con

Programmet är inte längre tillgängligt

Cosplay och kast med liten hustru?

Det är ett späckat program som deltagarna får ta del av under helgen. Föreläsningar, workshops, konserter och aktiviteter som cosplay och Wife throwing, två saker som kanske tarvar en liten förklaring.

- Cosplay, det vill säga costume play är när fansen klär ut sig till sina favoritkaraktärer. Jag sysslar inte själv med det, men det är viktigt för många så därför har vi det inprickat i programmet.

Wife throwing, det vill säga kast med liten hustru är svårare att förklara. Liksom många saker under helgen så öppnar det upp sig enbart för de sanna fansen.

- Det påminner lite om kärringkånk, och har sina rötter i tredje säsongens första dubbelavsnitt, där en prins var tvungen att kasta omkull sin fru för att rädda en av huvudkaraktärerna, förklarar Westerlund.

Anmälning till evenemanget.
Bildtext Registreringen var igång tidig på fredag.
Bild: Yle / Ted Urho

Guldgruva för nördbångare

Låter detta nördigt? Det kan man lugnt påstå. Om Westerlund skulle ge evenemangets nördighet ett skolvitsord så skulle betyget landa på 8½.

- Att bara titta på serien är en 4, och att delta här är kanske en 8. De som sedan skapar egna karaktärer får nog en 9, bedömer Westerlund.

Han har själv varit med och tagit fram en maskot för evenemang, en pony som heter Aurora.

- Det är hon som ger evenemanget en personlighet. Hon är en nyfiken, vit enhörning med blåvit man som tycker om kyla men inte hetta, och så är hon allergisk mot bin.

Crystal Fair Con pågår på Finlandiahuset till söndagen den 6 juli, biljetter säljes vid dörren.