Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Femton år av dueller- än är det inte slut på frågorna

Från 2014
Uppdaterad 07.07.2014 14:43.
Jesper von Hertzen.
Bildtext Mannen bakom duellerna, Jesper von Hertzen.
Bild: Yle / Ted Urho

Duellen som publiceras varje lördag i tidningen Hbl är ett måste för många. Att klå de andra kring frukostbordet, eller ännu bättre, vinnaren i tidningen, ger en skön start på veckoslutet. Jesper von Hertzen har gjort duellen i 15 år utan att ha med samma gäst två gånger.

Men chocken är stor i Morgonöppet-studion när Jesper von Hertzen avslöjar att han inte har gjort duellen sedan början. Det är 15-årsjubileum för honom, men inte för duellen.

– Ni är så unga så ni kommer inte i håg, men den har funnits till sedan 1995. Bland annat har Staffan Bruun och Mika Kosunen gjort dueller, avslöjar von Hertzen.

Själv inledde von Hertzen sin duellbana som många andra, genom att svara på duellfrågorna i tidningen på lördag morgon.

– Vi var ett gäng i skolan som varje måndag brukade jämföra hur man klarat sig i lördagens duell. Sen var det sommaren 1999, på en sommarfest som någon undrade om jag hört att tidningen sökte någon som kunde ta över duellen. Det hade jag inte, men det lät kul så jag ringde upp dagboksredaktören och meddelade om intresse, berättar von Hertzen.

Han fick göra en provduell som han traskade till tidningens kontor med, och resten är så att säga duellhistoria.

Hur en duell blir till

– Jag brukar samla på ämnen och information som sedan blir frågor. Ibland är det knepigt att försöka få de fem tipsen som kommer med varje fråga i någon sorts vettig ordning, men det brukar lösa sig, säger von Hertzen.

Frågorna är ändå det elementet i duellen som orsakar minst huvudbry. Värre kan det vara att hitta deltagare. Von Hertzen har ett excel-kalkylblad fullt med namn och information om personerna i fråga varit intresserade av att vara med.

Hittills har han klarat sig utan att ha med någon deltagare på nytt. Men vem eller vilka skulle drömduellanterna vara? Vem är von Hertzens gammelgädda som han skulle vijla få på kroken?

– Nå, de finns ju. Gammelgäddorna brukar vara knepiga på att gömma sig bakom sekreterare och hemliga telefonnummer. Men om jag fick ha med Elisabeth Rehn, Björn Wahlroos eller Jan-Erik Enestam skulle de nog klassas som gammelgäddor. Ser förresten någon av er tre det här är det bara att ta kontakt och säga att ni vill vara med, hälsar von Hertzen.

Mer om ämnet på Yle Arenan