Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Artister som levererar på vita duken

Från 2014
Keira Knightley spelar mot Adam Levine i Begin again.
Bildtext Keira Knightley spelar mot Adam Levine i Begin again.
Bild: SF Film

Karriärbyte? Det har funkat helt bra för de här tre stjärnorna som inledde karriären som artister.

Filmen Begin Again har Finlandspremiär. Adam Levine, frontfigur i Maroon 5, har en av de bärande rollerna. Det är hans första filmroll. Många artister har försökt sig på skådespeleri och misslyckats. Men det finns undantag. Vi listar en topp trea.

3. Mark Wahlberg

Mannen som just nu är aktuell med den fjärde Transformersfilmen inledde faktiskt sin karriär som Marky Mark. Han uppträdde med sin posse The Funky Bunch. Marky Mark var som en pinsam version av Eminem. Marky Mark uppträdde oftast utan skjorta, blottade sin sixpack och hade på sig en bakåtvänd skärmmössa. Överraskande nog visade det sig att Mr. Wahlberg hade mer att ge världen som skådespelare. Med fina prestationer i filmer som The Fighter, Boogie Nights, The Departed (som han blev oscarsnominerad för), Pain & Gain, Lone Survivor och Ted har Mark blivit en av Hollywoods go-to-guys.

2. Cher

Kvinnan som aldrig åldras. 68 år är hon och det skulle man aldrig tro. Främst tack vare diverse skönhetsingrepp. Men något som inte går att tillföra med en operation är talang, och det har Cher. Hon inledde sin karriär på det glada 60-talet som ena halvan i den sjungande duon Sonny & Cher. På 80-talet slog hon igenom ordentligt på vita duken i filmer som Mask, The Witches of Eastwick och Moonstruck, som hon också vann en oscar för. Efter succérna tog hon det relativt lugnt på 90-talet och ännu lugnare på 00-talet, åtminstone på skådespelarfronten. På 2000-talet har hon endast medverkat i tre filmer, i Stuck on You (2003) spelade hon sig själv och i Burlesque (2011) fick hon även sjunga en hel del tillsammans med ingen mindre än Christina Aguilera. Musik fortsätter hon att leverera och på 90-talet fick hon ett grymt uppsving med de enorma hittarna Believe och Strong Enough. Cher gav autotunen ett ansikte. Vi hoppas att få se mer av gayikonen på vita duken, hon är fruktansvärt duktig.

1. Will Smith

Will Smith inledde sin karriär som den snälla, svordomsfria rapstjärnan Fresh Prince. Tillsammans med D.J. Jazzy Jeff tjänade de en hel del fyrk och Will slösade allt på hus, bilar och smycken. Han gick i konkurs då han var kring 20 år. Efter det fick han en egen komediserie på TV, The Fresh Prince of Bel-Air. Serien var en succé och snurrade på i hela sex säsonger. Under tiden medverkade Mr. Smith i sitt genombrott på vita duken, Bad Boys och efter det följde dundersuccén Independence Day. Sedan dess har han medverkat i filmer som Men in Black, I, Robot och I Am Legend. För sina prestationer i filmerna Ali (2001) och The Pursuit of Happyness (2006) blev han oscarsnominerad. En stjärna i ordets fulla bemärkelse. En stjärna som dessutom är väldigt inkomstbringande. Ett affischnamn som för det mesta kammar hem massvis med pengar. Musiken har han inte övergett helt. Han har varit med på många av sina filmers soundtracks.