Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Intresset för arvsplanering ökar

Från 2014
kista
Bild: Yle

Allt fler vill själva påverka hur deras egendom delas ut efter att de gått bort. Många vill till exempel veta hur man bäst ordnar saker med tanke på beskattningen.

Bankerna har märkt att allt fler deltar på kundevenemang där man informerar om arvsplanering och arvsskatt. Och även advokatbyråerna har märkt av en uppåtgående trend.

- Många kommer hit för att fråga om möjligheterna att själv bestämma hur egendomen fördelas, säger advokat Elisa Ilmoniemi från Tammerfors.

Enligt Ilmoniemi blir de flesta intresserade av arvsplanering först efter att de har fyllt femtio.

För några år sedan blev möjligt att testamentera upp till 19 999 euro till sina barnbarn skattefritt.
Håkan Forsgrén, advokat i Hangö.

Flera möjligheter

Det vanligaste är att upprätta ett testamente men det finns också andra möjligheter. Man kan till exempel fördela sin egendom genom skattefria gåvor eller affärer av gåvokaraktär medan man lever. Dessutom kan man skaffa olika typer av livsförsäkringar.

Trenden med arvsplanering syns också bland finlandssvenskar – åtminstone i södra Finland.

- Det är helt klart en trend. Jag har varit i den här branschen i 30 år och under de senaste fem åren har kurvan börjat peka uppåt, säger advokat Håkan Forsgrén i Hangö.

Många vaknar först när det är för sent.
Peter Boucht, advokat i Vasa.

Också barnbarnen ärver

Enligt Forsgrén har fler än tidigare också börjat rikta en del arvet till sina barnbarn. Och det här kan bero på beskattningen.

- För några år sedan blev möjligt att testamentera upp till 19 999 euro till sina barnbarn skattefritt, säger Forsgrén.

Inte lika populärt i Österbotten

Men i svenska Österbotten verkar trenden med arvsplanering än så länge inte ha fått fotfäste. Advokat Peter Boucht i Vasa säger att han i flera år förgäves har hållit föredrag om arvsplanering för pensionärer i en del kommuner i regionen. Och han har kollegor som har upplevt detsamma.

- Många vaknar först när det är för sent, säger Boucht.

Han har träffat många som har stött på stora problem när den avlidne inte har planerat fördelningen av arvet. Och det här är något som han har försökt förmedla till pensionärerna.