Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mördade palestinska pojken begrovs

Från 2014
Uppdaterad 04.07.2014 15:35.
Stenkastande palestinska ungdomar inför begravning av mördad tonåring i östra Jerusalem.
Bildtext Stenkastande palestinska ungdomar inför begravningen.
Bild: EPA/ABIR SULTAN

I östra Jerusalem och andra palestinska områden är stämningen ytterst spänd. Tusentals palestinier har deltagit i begravningsprocessionen för den palestinska pojken som misstänks ha mördats som en hämndaktion för morden på tre israeliska tonårspojkar.

Redan inför begravningen av den mördade 16-årige palestinske pojken rapporterades om sammandrabbningar mellan polis och arga palestinier både i östra Jerusalem och i Ramallah.

Israeliska Haaretz uppger att åtta palestinier skadades i Ramallah då israeliska soldater öppnade eld mot demontranter som kastade sten och brandbomber. Flera sammandrabbningar befaras både i östra Jerusalem och på andra håll under fredag eftermiddag och kväll.

Hämdattack eller ej?

Tusentals palestinier tågade med Muhammed Abu-Khdeirs kropp till en moské i den arabiska stadsdelen Shoafat, i östra Jerusalem. Tusentals israeliska poliser övervakade situationen på gator i närheten av moskén och på andra håll i östra Jerusalem.

Idag hölls den första fredagsbönen under årets fastemånad, Ramadan. Enligt israelisk polis deltog färre människor än vanligt i bönen i Al-Aqsa-moskén på Tempelberget, eftersom människor befarade oroligheter.

Palestinier är övertygade om att mordet på Muhammed Abu-Khdeir utfördes av israeliska nationalister som en hämd för morden på tre israeliska tonårspojkar på Västbanken. Polisen har inte bekräftat de misstankarna, men också enligt en del israeliska bedömare finns det detaljer i mordet som tyder på att det kan ha varit en hämdattack.

Rykten om vapenvila

Brittiska BBC rapporterade på fredagen att Egypten har medlat fram en vapenvila mellan Israel och den islamistiska, palestinska Hamas-rörelsen. - Det trots att Israel anklagat Hamas för morden på de tre israeliska tonårspojkarna vars kroppar hittades på Västbanken i måndags.

Under de senaste dagarna har Israels flygräder mot Gazaremsan blivit allt fler, samtidigt som militanta palestinska grupper har avfyrat tiotals raketer från Gaza mot södra Israel.

Israel har inte bekräftat uppgifterna om en vapenvila.

Israeliska Haaretz rapporterar direkt om händelserna i Israel och de palestinska områdena.

Diskussion om artikeln