Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gepardungar charmar på holländskt zoo

Från 2014
Uppdaterad 04.07.2014 19:20.
Yle Nyheter TV-nytt: Gepardhona i Holland fick rekordstor kull - Spela upp på Arenan

I maj fick en gepardhona en ovanligt stor kull på sex ungar. Se video på när ungarna för första gången vågar sig ut ur boet.

Kullen föddes för sex veckor sedan på Burgers Zoo i holländska Arnhem. Tre av ungarna är honor och tre är hanar. Henk Luten, som är veterinär på djurparken, säger att det är ovanligt att geparder får så stora kullar.

- Det här är mycket speciellt. Vi har haft geparder här i flera decennier, men det här är första gången en hona får sexlingar, säger Luten.

Normalt består en gepardkull av mellan två och fem ungar. Det händer ändå då och då att honor får större kullar. År 2010 fick en hona på Borås djurpark i Sverige en kull med åtta ungar.

Friska ungar

I det vilda hotas gepardungar av många faror. Om honan känner sig hotad eller stressad, kan hon i vissa fall själv döda sina ungar. Av den orsaken har djurparken låtit honan och ungarna vara i fred de första veckorna.

Under sitt allra första besök utanför boet blev kullen undersökt, vaccinerad och alla ungarna blev försedda med mikrochips. Enligt Luten är kullen också speciell eftersom alla ungar är friska.

- I vanliga fall finns det en svagare unge i kullen, men i den här kullen mår alla ungar bra, säger Luten.

Världens snabbaste landdjur

Geparden kan nå en hastighet på över 110 kilometer i timmen, och är därmed det djur som springer snabbast på land. Den har dessutom rekordsnabb accelerationshastighet. En gepard kan accelerera från noll till hundra kilometer per timme på bara tre sekunder.

Samtidigt är geparden också mycket utrotningshotad. I det vilda finns det uppskattningsvis bara kring 12 000 geparder, de flesta av dem i Afrika.