Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Naturister hyllar Tulludden i Hangö

Från 2014
Uppdaterad 06.07.2014 11:17.
Naturister på Tulludden i Hangö
Bildtext Presskonferensen på Tulludden var rätt informell.

- Den är utan klippor och lättillgänglig. Och det går bra att simma här. Det här är en elitstrand.

Lovorden om Tullstranden på Tulludden i Hangö tar inte slut när Juha Jonsson, ordförande för Finlands naturistförbund, tackar Hangö stad för att vara öppensinnad och modig.

Juha Jonsson och Marika Pulliainen
Bildtext Ordförande Juha Jonsson och turistchef Marika Pulliainen

Presskonferensen på Tulluddens södra sida, där naturistområdet öppnar nästa veckas fredag (11.7), har just börjat. Majoriteten av deltagarna på presskonferensen är nakna. Endast några lokala redaktörer och Hangös turistchef följer samhällets normer och täcker sig med kläder.

Naturist Janne Romoi
Bildtext Naturisten Janne Romoi chillar på Tulludden.

Helt klart den bästa

En naken Jonsson fortsätter att hylla Tulludden i sitt tal.

- Tulludden blir Finlands tredje officiella naturiststrand. Och det betyder mycket för Finlands naturister. I Rönnskär i Helsingfors är det alltför klippigt. Äldre personer kan ha svårt att ta sig dit och familjer med barn kan inte leka där. Stranden i Ytterö i Björneborg är lika fin som Tulludden, men den är långt från tätorterna i södra Finland.

Ordföranden för Finlands naturistförbund har troligtvis svarat tusen gånger på samma fråga. Varför vill du vara naken?

- Jag har alltid retat mig på att ha våta simbyxor på stranden. Hellre tar jag av dem och låter vinden kännas på huden. Det är avslappnande och ger en bra känsla.

Bikini samma sak

Förstår du varför Hangöbor och andra är kritiska till naturister?

- Det är inte så stor skillnad mellan att vara naken eller ha en bikini på en strand. Så det förstår jag inte. Men jag tror många kopplar ihop naturister med människor som har öppet samlag i buskaget. Det tillhör inte alls vår verksamhet.

Turistchefen i Hangö, Marika Pulliainen, är stolt över stranden.

- Jag är verkligen glad och tacksam för Hangö stad att man fattat ett positivt beslut om turismen i staden.

Yrt som i BK-46

Beslutet var ändå inte självklart. I ett år har man sökt efter en lämplig plats. Tekniska nämnden har fungerat lite som herrhandbollslaget BK-46. Först fattades ett beslut. Då verkade det inte finnas en lämplig plats för en naturiststrand. Sedan ångrade nämnden sig och några veckor senare så hittade man en lämplig plats, på södra Tulludden.

- Det är inte så dramatiskt. Nämnden ville helt enkelt ha fakta om var en naturiststrand passar. Därför remitterades ärendet. Jag tror inte någon har pressat tekniska nämnden, säger Marika Pulliainen, Hangös turistchef.

Naturiststranden gör det lättare för Hangö att marknadsföra sig som badort.

- Många turister frågar efter naturiststränder. En sådan stärker verkligen Hangös varumärke som en badort, säger Pulliainen.

Njut Hangöbo!

Innan naturisterna fortsätter det avskalade minglet kommer ordförande Jonsson med en hälsning till Hangöborna och andra nyfikna.

- Jag hoppas så många av er kommer hit och njuter av den här fantastiska stranden och är helt naturliga med er själva.

Hangö stad kommer att se till att ingen irrar sig ofrivilligt till naturistområdet på Tulludden. Staden sätter upp skyltar på parkeringen som tydligt markerar hur strandområdet ser ut.Naturiststranden är ungefär 70 meter lång.

Naturisterna får använda stranden fram till slutet av det här året och efter det kommer det att göras en utvärdering före ett nytt tillstånd ges.