Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tove var kritisk och disciplinerad

Från 2014
Uppdaterad 09.07.2014 13:18.
Majlis Qvickström.
Bildtext Majlis Qvickström arbetade med Tove Jansson.
Bild: Yle / Alex Holmberg

Tove Jansson var en disciplinerad och kritiskt person enligt reportern Majlis Qvickström som jobbade med Tove på 1980-talet. Tove dirigerade sina arbetstagare och var väldigt punktlig av sig. Trots detta säger Majlis att arbetsåren med henne var det bästa hennes arbetsliv gett henne.

Deras vänskap började när Majlis en dag ringde upp Tove i arbetsärenden. Hon presenterade sig och berättade i vilket syfte hon ringde, hon ville banda in då Tove läste sina egna böcker. De kom överens om en testund hos Tove där de pratade en tid. Efter det har de varit goda vänner och kolleger. Men ändå såg Majlis aldrig Tove som en kollega, utan mer som en vän.

- Hon var bottenärlig och tog mig nog som en vän, berättar Majlis.

Nyår hos Tove

Ett nyår hann Majlis också fira med Tove. Den kvällen anser hon vara ett av de bästa minnena hon har med henne. Speciellt kommer hon ihåg då hon såg Tove dansa alldeles allena eftersom hon inte fick upp Svenska teaterns karlar.

- Hon tyckte mycket om att dansa och hon var inte rädd för att uppträda, säger Majlis.

En av Nordens största författare

Majlis journalistliv förgylldes av den värme och glädje som Tove spred omkring sig. Hennes arbetssätt var mycket omsorgsfullt vilket gjorde att alla som arbetade med henne också var det. Hon ville bestämma själv när hon var tillgänglig och när hon inte var det.

- Vi skall vara glada vi finländare eftersom hon är en av de största författarna i Norden.

Fastän många menar att Tove spelat en stor roll för det finska folket tror Majlis ändå inte att hon är så viktig för precis alla finländare. Men alla satsningar som görs nu under Tove Janssons jubileumsår gör henne faktiskt stor.

- För mig har varken presidenten eller någon annan aldrig varit så extra som när hon kom in i studion, avlutar Majlis.

Intervju Alex Holmberg, artikel Kati Huumonen och Sabine Tiihonen.

Har du minnen av Tove Jansson? Vi vill gärna höra dem! Dela med dig av anekdoter på Tove100 sidan.

Mer om ämnet på Yle Arenan