Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rebeller påstås lämna Slovjansk

Från 2014
Uppdaterad 05.07.2014 12:07.
Proryska milismän i Slovjansk.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ukrainas inrikesminister påstod på lördag morgon att en stor del av de proryska rebellerna har flytt sitt viktiga fäste, staden Slovjansk, i östra Ukraina. Rebellerna förnekar att de skulle ha lämnat staden.

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov uppgav på lördag morgon att en stor del av de proryska rebellerna har lämnat staden Slovjansk. Enligt Avakov ska också Igor Strelkov, överbefälhavaren för rebellerna i den självutnämnda "Folkrepubliken Donetsk" ha flytt från Slovjansk. Rebellerna har kontrollerat Slovjansk ända sedan början av april.

En del ukrainska nyhetssajter rapporterar att ukrainska styrkor ska ha stött på en fordonskonvoj som försökte ta sig ut ur Slovjansk och var på väg mot staden Kramatorsk, strax söder om Slovjansk. Porosjenko uppger på sin webbplats att rebellernas konvoj besköts med granater och att rebellerna förlorade en stridsvagn och några bepansrade fordon.

Senare rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Ukrainas president Petro Porosjenko har beordrat armén att hissa den ukrainska flaggan i Slovjansk efter att ukrainska trupper intagit staden.

Uppgifterna om situationen i Slovjansk är motstridiga. En talesman för "Folkrepubliken Donetsk" förnekar att separatisterna skulle ha lämnat Slovjansk.

Ukrainska trupper inledde en ny offensiv mot de proryska rebellerna efter att den tio dagar långa vapenvilan bröt samman den här veckan.