Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA fortsätter spionera på Tyskland?

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
BND:s logo som den ser ut i högkvarteret i Berlin.
Bild: EPA/SOEREN STACHE

Trots löften om att sluta spionera verkar USA fortsätta sitt spionagearbete i Tyskland. De tyska myndigheterna har gripit en misstänkt dubbelagent som i två år ska ha levererat material till amerikanerna. Bland de tyska politikerna är upprördheten stor.

Relationerna mellan Tyskland och USA håller på att nå ett nytt lågvattenmärke. Först hade vi Edward Snowdens NSA-dokument som visade att Tyskland är ett av de länder där den amerikanska säkerhetstjänsten jobbar som flitigast. Senare blev det klart att NSA också hade avlyssnat förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

Sedan mars i år utreder förbundsdagens kontrollkommission de här avslöjandena och nu visar det sig att också kontrollkommissionen verkar ha varit utsatt för amerikanskt spionage.

Den nu gripna 31-årige misstänkte dubbelagenten har jobbat för den tyska underrättelsetjänsten Bundesnachrichtendienst, men vid sidan av jobbet vid BND ska han också ha sålt information till amerikanerna. Det här ska ha pågått i två år och för jobbet ska han ha fått 25 000 euro.

Man kom dubbelagenten på spåren efter att han också misstänktes för samarbete med Ryssland.

Tuffare tag mot USA

I Tyskland är man upprörd över att amerikanerna, trots löften om att sluta, nu verkar fortsätta sin spionageverksamhet. Också den tyska underrättelsetjänstens roll i hela NSA-härvan ifrågasätts ännu mer. Att de två underrättelsetjänsterna under årens lopp har bedrivit ett intensivt samarbete har redan länge stått klart.

– I en rättstat är det parlamentet som borde ha koll på underrättelsetjänsten och inte tvärtom. Om spionagemisstankarna stämmer är det här en skandal, säger Konstantin von Notz, de grönas representant i kontrollkommissionen.

Allt fler frågar sig nu hur professionell och pålitlig den tyska underrättelsetjänsten egentligen är. Samtidigt kräver man att de tyska beslutsfattarna senast nu måste sluta behandla USA med silkesvantar i fallet NSA.

Diskussion om artikeln