Stress på jobbet påverkar hela samhället
Arbetsrelaterad depression kostar över 600 miljarder euro varje år, uppger Europeiska arbetsmiljöbyråns rapport.
Stress på jobbet är dyrt för EU-länderna. De flesta EU-länder betalar åtminstone tjugo miljarder årligen för den arbetsrelaterade stressen, visar siffror från 2002.
Summorna består både av de kostnader som uppstår för arbetsgivare i form av frånvaro och minskad produktivitet och de kostnader som samhället står för via den offentliga hälsovården.
I rapporten konstateras ändå också att det är mycket svårt att uppskatta kostnaderna för stress på jobbet eftersom följderna är så varierande och det är svårt att definitivt säga vilka hälsoproblem som direkt härstammar från stressen.
Att låta bli att sköta arbetsstress kostar betydligt mer än att ta itu med problemet, fastslår rapporten.
Stress kan kopplas till både fysiska och psykiska symtom som sömnsvårigheter, huvudvärk, matsmältningsproblem, ångest, depression, självmordsbenägenhet, försämrat immunförsvar och högt blodtryck med mera. Stress sänker överlag livskvaliteten.
I rapporten konstateras att det inte bara är arbetslivet som skapar stress utan också det allt snabbare tempot och de allt högre kraven i livet generellt.
Just nu pågår en europeisk kampanj för att få bukt med stressen på arbetet. I Finland är det Social- och hälsovårdsministeriet som ansvarar för kampanjen. Det går att följa kampanjen Stressi hallinnassa på Facebook och kampanjen har också en europeisk webbsida här.