Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Striden om Donetsk kan bli svår

Från 2014
Uppdaterad 07.07.2014 08:52.
Proryska demonstranter.

De ukrainska regeringsstyrkorna inleder nu en belägring av städerna Donetsk och Luhansk, huvudstäder för de två "folkrepubliker" som de proryska separatisterna har utropat. Många bedömare varnar ändå för att striden om Donetsk kan bli svår.

De ukrainska styrkorna har under det gångna veckoslutet lyckats jaga ut de proryska rebellerna ur fyra eller fem städer i östra Ukraina. På lördagen flydde den militära ledningen för rebellerna från Slovjansk till Ukrainas största stad Donetsk.

På söndagen förklarade president Petro Porosjenko att det nu är dags att belägra Donetsk och Luhansk.

- Min order gäller nu - slut ringen om terroristerna, skrev Porosjenko. Fortsätt operationen för att befria Donetsk och Luhansk.

De ukrainska styrkorna segrade i Slovjansk med hjälp av flygräder och artillerield. Flera bedömare tror att det blir svårt att använda sig av den metoden exempelvis mot Donetsk. Med nästan en miljon invånare är det den största staden i östra Ukraina och strider av det slaget riskerar att kräva många civila dödsoffer.

Hoppet om rysk hjälp

Tusentals människor demonstrerade till stöd för separatisterna i Donetsk på söndagen. Demonstranterna krävde att Ryssland och president Putin snabbt ska komma till undsättning för rebellerna.

Enligt nyhetsbyrån AP var stämningen ändå rätt dyster vid en av rebellernas vägspärrar i utkanterna av Donetsk.

- Vi kommer att kämpa till slutet för vi har ingenstans att retirera, sade den 32-årige förre gruvarbetaren Artjom till AP. Han hoppades fortfarande på hjälp från Ryssland, men enligt honom börjar det hoppet falna.

Blandad stämning i Slovjansk

Efter rebellernas reträtt från Slovjansk delade ukrainska soldater ut bröd, potatis och kött till de kvarvarande invånarna på stadens torg på söndagen. Det har tidigare rapporterats att ungefär två tredjedelar av invånarna har flytt från staden på grund av striderna där.

Nyhetsbyrån AFP:s reporter möttes av både ilska och lättnad bland stadens invånare.

Den pensionerade läraren Annan Gribnikova var lättad över att rebellerna hade lämnat staden. Enligt Gribnikova hade invånarna hållits som separatisternas "gisslan" i tre månader.

- De där så kallade försvararna, de där terroristerna, de drömmer fortfarande om Sovjetunionen, sade Gribnikova. De tycks inte förstå att det här är 2000-talet.

Andra invånare beskyller huvudsakligen Kiev och de ukrainska regeringsstyrkorna för våldet i staden.

- Ni ser hur fantastisk vår regering är? Först bombar de oss, sen delar de ut mat till oss, snäste en anonym kvinna till AFP i matkön.