Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa framom Pyhäjoki?

Från 2014
Uppdaterad 07.07.2014 17:04.
Kärnkraftverket i Lovisa
Bildtext Finlands första kärnkraftverk började byggas i Lovisa år 1970.
Bild: Fortum Abp

Ordförande för landskapsstyrelsen i Norra Österbotten - Samuli Pohjamo - är rädd för att den nya regeringen är ett hot mot olika storprojekt norröver.

Som exempel nämner Pohjamo Fennovoimas framtida kärnkraftverksprojekt i Pyhäjoki.

Samuli Pohjamo skräder inte orden i en intervju för Yle Uutiset. Han säger sig ha förstått att det förs hemliga samtal där kontentan är att flytta över kärnkraftlovet från Pyhäjoki till Lovisa.

- Jag har förstått att många stora aktörer arbetar i det tysta med att kärnkraftverket inte skulle byggas i Pyhäjoki utan söderöver istället.

Lovisa kärnkraftverk
Bildtext Lovisa 1 startades år 1977 och Lovisa 2 år 1982.
Bild: Yle

Mera misstankar

Också de Grönas färska ståndpunkt väcker Pohjamos misstankar.

- De Grönas beslut att inte längre motsätta sig kärnkraft och att förespråka tillbyggen på befintliga kärnkraftverk, lämnar bakdörren öppen för Lovisa, menar Pohjamo.

Infrastruktur finns redan

I Lovisa har man inte hört någonting om eventuella planer på att flytta över ett framtida kärnkraftsbygge från Pyhäjoki till Lovisa. I och för sig är man färdig i Finlands första kärnkraftsort för ett nybygge.

- Vi har inte hört om att man skulle försöka föra över Fennovoimas Pyhäjokiprojekt till Lovisa, säger stadsstyrelsens ordförande i Lovisa - Tom Liljestrand - men om Fennovoima-projektet norröver inte blir av så tar vi det gärna till Lovisa.

Nationalekonomiskt skulle det vara viktigt att få en fortsättning i Lovisa. Det skulle också spara en del på byggkostnaderna om en ny kärnkraftsenhet skulle byggas i just Lovisa, eftersom en stor del av infrastrukturen redan finns.

De flesta säger ja

En majoritet av stadsfullmäktigeledamöterna i Lovisa är för ett nytt kärnkraftverk.

Loven för enheterna i Lovisa slutar att gälla år 2028 och 2030.

Samuli Pohjamo: Pohjoisen ydinvoimalaa kammetaan Loviisaan

Loviisassa ei ole käyty salaisia keskusteluja – Pyhäjoen ydinvoimalupa toki kelpaisi