Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antti Rinne gör debut i Bryssel

Från 2014
Uppdaterad 18.08.2014 09:59.
1 min

Finansminister Antti Rinne gör i dag premiär på EU-arenan vid finansministrarnas eurogruppsmöte i Bryssel. Medan den tidigare finansministern Jutta Urpilainen betonade budgetdisciplinen främst, men nu är det lite annat ljud i skällan, Rinne talar mera om tillväxten. Rinne sade att det pirrade i magen inför mötet.

-Jag är inte nervös, men det känns i maggropen då jag prövar på något nytt, sade Antti Rinne inför eurogruppsmötet i Bryssel. Det är intressant, jag tror att det blir intressanta diskussioner i eurogruppen, tillade han.

Mötet inleddes med att Antti Rinne presenterade sig för sina finansministerkollegor från de övriga euroländerna. Samtidigt berättade han om Finlands ekonomiskpolitiska linje.

-Jag kommer att säga att vi betonar ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen i Finland, sade Rinne inför mötet.

Italien har krävt mera flexibilitet i finanspolitiken och inte bara budgetdisciplin. Även om regelverket inte kommer att ändras så vill premiärminister Mateo Renzi att tolkningen luckras upp och blir mindre strikt. Finland som förr mest predikade budgetdisciplin för södra Europa har nu en lite mjukare inställning. Det är oklart om det beror på bytet av finansminister eller om de egna ekonomiska problemen på hemmaplan har lett till en mjukare inställning.

-Det skulle löna sig att noggrant lyssna till vad Italien säger om att man inom ramen för nuvarande regler den möjlighet till flexibilitet som finns och jag anser att det är rätt, det ska man göra, ansåg Rinne.

Vad flexibiliteten i budgetreglerna betyder egentligen innebär I praktiken är det få som kan ge konkreta exempel på ännu, men kanske kan vissa betydande investeringar i framtida projekt räknas bort från budgetreglerna, alltså en form av ekonomisk stimulans.

Vid det här mötet kommer eurogruppen också att tala om Grekland. Landet kommer att få en mindre utbetalning, mindre i de här sammanhangen, på 1 miljard euro senare i veckan eftersom landet har uppfyllt sex villkor som långivarna hade ställt. Bland annat krävde eurogruppen att de grekiska myndigheterna inrättade en webbsajt där grekerna kan klaga på lokala myndigheter som kräver alltför stora avgifter av medborgarna för olika tjänster. Om det så handlar om för dyra myndighetstjänster eller regelrätt korruption. Greklands låneprogram löper ut vid årsskiftet och senare i höst får Antti Rinne och hans kolleger diskutera om Grekland ska behöva ytterligare lån eller eventuellt efterskänkta skulder. Hans föregångare Jutta Urpilainen hade Grekland som en mörk skugga som skymde stora delar av hennes finansministerperiod. Så ska Grekland drabba Antti Rinne?

-Det vet jag inte ännu, men jag hoppas att det inte kommer att drabba mig, sade finansminister Antti Rinne.