Rekordmånga kvinnor rycker in
Nästan trettontusen beväringar inleder sin militärtjänst i dag. I år är mängden kvinnor större än någonsin tidigare. Trots det väljer få kvinnor att göra karriär inom det militära.
I dag rycker 818 kvinnor in – det är det största antalet sedan militärtjänstgöringen blev öppen för kvinnor år 1995. Kvinnorna utgör ungefär två procent av alla rekryter.
Nylands brigad tar i dag emot femton kvinnliga rekryter, jämfört med tolv stycken i fjol. En av de som ryckte in för ett år sedan är underlöjtnant Sofia Kuntsi. Hon bestämde sig redan som liten för att hon ville testa på det militära.
– För mig är det inte en jämställdhetsfråga, utan jag ville tjänstgöra för att man får göra saker som man aldrig upplever i det civila. Man lär sig en massa nya saker, tränas i att ta ansvar och får en bra chefsutbildning, säger Kuntsi, som hemförlovades från Dragsvik för några veckor sedan.
Få kvinnor gör karriär i det militära
Trots att allt fler kvinnor gör den frivilliga militärtjänsten så stiger inte antalet kvinnor som arbetar för Försvarsmakten. Det är också få kvinnor som når höga poster. Biträdande chefen för personalavdelningen på Huvudstaben, överste Heikki Pohja, förklarar det med att de tjugo år som kvinnor har fått göra värnplikt inte är tillräckligt för att avancera till höga militärgrader.
– De första kvinnorna började utbildades vid millennieskiftet. Sedan dess har de avancerat i samma takt som männen, men tjugo år är en för kort tidsperiod för att nå höga poster. Det gäller båda könen, säger överste Heikki Pohja.
Underlöjtnant Sofia Kuntsi hade själv planer på att göra karriär inom det militära, men hon kom på andra tankar.
– Jag hade jättelänge tänkt stanna för att göra karriär. Men man måste ju uppleva det före man vet om det militära är något för en. Visst finns där massor som är intressant och som jag gärna skulle jobba med, men det finns en annorlunda frihet i det civila livet som ändå kändes mer passande för mig.
Svårt att få ihop försvaret och familj
Att många kvinnor lämnar det militära efter sin tjänstgöringsperiod kan bero på att ett arbete vid Försvarsmakten kan vara svårt att få att gå ihop med vardagen, tror Kuntsi.
– Även om Försvarsmakten är en jämställd arbetsgivare gällande löner och arbetsmöjligheter så anser jag ändå det är krångligare för en kvinna med familj att göra karriär där. Det kan vara svårt att få familj, barn och yrke att gå ihop och det kan vara det som inte lockar.
Annars har Kuntsi bara positivt att säga om hur hon blev bemött som kvinna i militären, både i rollen som elev och som ledare. Men som kvinna i en ledande position måste man alltid förbereda sig på reaktioner, säger hon.
– Om man är en kvinnlig chef får man nog stå på sig lite mer än män inom alla branscher, det gäller inte bara det militära. Men man får skinn på näsan.