Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Värmen räddar honungsskörden

Från 2014
Uppdaterad 08.07.2014 12:30.
Biodling
Bildtext Bianca, Birger, Birgit och några tusen bin till producerar honung på köpcentret Skanssis tak.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Försommaren var katastrofal för biodlarna. Det kalla vädret fick bina att svärma mer än vanligt och honungsproduktionen blev skral. Efter vintern var det bäddat för ett rekordår men nu kan odlarna på sin höjd se fram emot en medelmåttig skörd.

Vintern var mild och snöfattig och bina klarade övervintringen väldigt bra. I Finland dör vanligen mellan tio och tjugo procent av bina under vintern men i år stannade biförlusten på kring fem procent. Enligt biodlare Aimo Nurminen i Rimito var det bäddat för ett rekordår.

Panu Kuusikko poserar med sina bikupor på köpcentret Skanssis tak i Åbo.
Bildtext Panu Kuusikko har hand om bikuporna på köpcentret Skanssis tak.
Bild: Yle/Lotta Sundström

– Det var en ovanligt bra vinter, jag har aldrig haft så små biförluster som förra vintern.

Även våren var fördelaktig för bina. De blommor som är viktiga för bina mådde bra och bina fick mycket nektar och pollen.

– På våren var bisamhällena ovanligt starka och vi väntade oss en rekordhonungsskörd. Men då plötsligt ändrade allting, minns Nurminen.

Vädret blev svalt och regnigt. Bisamhällena var stora och starka men blev passiva just då de skulle ha haft mycket att göra. De förändrade förhållandena fick bina att svärma.

– Svärmningstendensen har varit enorm under de senaste veckorna. Det betyder att vi gått miste om en stor del av bina samtidigt som samhällena som svärmat inte kunnat samla stora honungsmängder.

Hopp om varmare väder och bättre skörd

Nu då vädret verkar ha vänt påverkas honungsproduktionen genast.

– Det här förändrar allt, nu har vi väldigt fina förhållanden. Under varma dagar kommer det i Finland tiotals ton med honung i bikuporna.

Trots att försommaren var katastrofal tror Nurminen nu att det i bästa fall kan vara möjligt att nå upp till en medelmåttig skörd i år. Något rekordår blir det inte, men kanske nästa år, funderar Nurminen.

Nurminen har bikupor på flera olika håll i Egentliga Finland, och fungerar också som ordförande för Egentliga Finlands biodlare. Bina i skärgården har klarat sig sämre i år. Sjövattnet och vädret i allmänhet har varit kallt vilket gör att bina utvecklas långsammare.