Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Stimulanspolitiken på andra världskrigets nivå"

Från 2014
Uppdaterad 21.07.2014 16:09.
Alr Rehn
Bildtext Professor Alf Rehn hoppas på högre stimulans och mera motsättningar i politiken.
Bild: Str / Lehtikuva

Företagsprofessor Alf Rehn skjuter skarpt mot den finländska stimulanspolitiken, som han anklagar för att vara på en efterkrigstida nivå och långt inriktad på storindustri och vägbyggen.

- Jag skulle vilja se stimulans som går till innovationer och risktagande företag framom att vi upprepar Keynes tristaste idéer, sammanfattar Rehn som också drömmer om mera motsättningar i politiken.

Framtidens framgångshistorier påminner inte om gårdagens, anser Alf Rehn som är professor i företagsledning vid Åbo Akademi. Rehn är för stimulanspengar, men säger att det stora problemet är beslutsfattarnas konservativa syn på hur stimulans ska skötas.

"Storindustrin för drivande"

- Vi är fortfarande kvar i en andra världskrigs-syn på stimulans, dundrar Rehn. Storindustrin är alltför drivande.

Rehn ser ett systemsvinn. Dels är de administrativa kostnaderna för höga samtidigt som synen på hur innovation och stimulans ska skötas är antik, anser han.

- Tillsammans bildar de här ett oacceptabelt svinn i försöken att vända vår ekonomi.

"Mera motsättningar i politiken"

Klara politiska alternativ är bra för ekonomin, säger Rehn och efterlyser mera motsättningar i politiken. Han drömmer om ett liberalistiskt högerparti och ett marxististiskt vänsterparti.

- Vad vi behöver är skarpare politik åt någotdera hållet, säger Rehn. Vi behöver välja helt enkelt. Som det är nu står vi och velar i mitten av vägen och undrar när vi blir påkörda.

Rehn hoppas på förändringar i partikartan. Han vill se ett starkt liberalistiskt högerparti och ett marxistiskt vänsterparti växa fram

- Jag tycker att det bara skulle vara bra både för den finländska debatten och den ekonomiska utvecklingen.

"Vindflöjlar för hela slanten"

Den nuvarande situationen där partierna samlas i mitten skapar oro i näringslivet, anser Rehn.

- Den är linjelös och den skadar samhället i längden. Framför allt driver den ingenting åt något håll, säger han.

- Inget parti är bättre än något annat för ekonomisk framgång. Men val är viktiga för ekonomisk framgång. Vi behöver en politik som har en tydlig linje, som näringslivet kan begripa och förhålla sig till. Nu är det vindflöjlar för hela slanten!

Diskussion om artikeln