Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kolla ditt kvitto - fick du rabatt?

Från 2014
Uppdaterad 08.07.2014 13:03.
Bild: Yle

För den som köper produkter på rea lönar det sig att vara extra uppmärksam vid kassan, för att undvika onödiga återbesök till affären.

Även om rabatten har märkts ut på produkten, är det inte självklart att försäljaren lägger märke till det. Misstag sker förvånansvärt ofta, och det mänskliga felet känns särskilt störande om man lägger märke till det först då man återvänt hem.

Exempelvis mataffärer säljer regelbundet produkter till nedsatt pris. Den procentuella rabatten, normalt trettio eller femtio procent, beviljas oftast produkter vars utgångsdatum närmar sig.

De röda lapparna väcker den prismedvetne konsumentens intresse också i klädaffärer. I dessa är den penningmässiga rabatten oftast större än i matbutiker. En utebliven rabatt grämer ändå köparen oberoende av rabattens och slutbeloppets storlek.

Från affären Prisma i Björneborg uppger man att rabatter passerar kassörerna obemärkta varje vecka. Mänskliga misstag har inte kunnat elimineras fullt ut, trots att realappen allmänt klistras bredvid varans streckkod. Därför lönar det sig för konsumenterna att hålla ögonen öppna vid kassan.

Korrigerad 8.7.2014 12.33. Det är från Prisma i Björneborg som man uttalat sig, inte från Borgå.

Diskussion om artikeln