Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fossilet efter världens största fågel hittades i USA

Från 2014
Världens största fågel (utdöd, ej på bild).
Bild: EPA/PNAS/HO EDITORIAL USE ONLY

En utdöd fågel som hittats i USA har visat sig vara den största fågeln som någonsin levat. Fågeln hade ett vingspann på upp till 7,4 meter och var dubbelt så stor som den största nu levande fågeln, vandringsalbatrossen.

Fossilet efter fågeln, som levde för närmare 30 miljoner år sedan, hittades redan år 1983 i South Carolina, men först nu har forskarna lyckats rekonstruera den.

Arten, som har döpts till Pelagornis sandersi, var stor inte bara till vingspann. Bland annat var dess huvud 57 centimeter långt. Den hade alltså större huvud än en häst.

Svårigheter att flyga

Jättefågeln var sannolikt en elegant flygare, som kunde få upp en fart på över tio meter per sekund. Det här är snabbare än Usain Bolts världsrekord på 100 meter.

Enligt forskarna hade Pelagornis sandersi ändå svårt att ta sig upp i luften på grund av sin storlek.

Datorrekonstruktioner visar att fågeln sannolikt måste röra sig i nedförsbacke och vänta på en vindpust för att komma upp i luften. Att helt enkelt flaxa med vingarna var knappast tillräckligt.

Jättefåglar var tidigare vanliga, men de sista dog ut för ungefär tre miljoner år sedan. Varför de dog ut har vetenskapen ännu inte lyckats förklara.

Forskarna beskriver fågeln i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.