Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alko kommer till Siwa - ska rubba monopolet i branschen

Från 2014
Uppdaterad 09.07.2014 05:26.
näse s-market i borgå
Bildtext I Borgå finns S-market och Alko under samma tak.
Bild: Yle/Stefan Härus

I år kommer det att byggas Alkoaffärer i anslutning till fem olika Siwabutiker. Bakom ligger regeringens vilja att minska på S- och K-gruppens dominans inom dagligvaruhandeln.

Sedan tidigare finns Alkos affärer i anslutning till ett litet antal Lidlbutiker. Nu ger också Siwa sig in på det lukrativa arrangemanget med att ha en Alkobutik intill matbutiken.

- Det är bra att Alko har ändrat på sin strategi kring placeringen av butikerna. Nu får också andra än S- och K-gruppens stormarknader Alkobutiker intill, säger Esko Sutelainen.

Sutelainen är direktör med ansvar för försäljningspunkterna på Suomen Lähikaupat, företaget som driver butikskedjorna Siwa och Valintatalo.

Han anser att Alko gott kunde ha börjat samarbeta med de mindre aktörerna tidigare. Att så sker först nu beror på att regeringen antagit ett program som ska öka på den "sunda konkurrensen" inom dagligvaruhandeln.

Tillsammans har S- och K-gruppens affärer nästan 80 procent av omsättningen inom dagligvaruhandeln i Finland.

I år öppnar Siwa tjugo nya butiker på olika håll i landet. Av dem kommer fem att fungera i samband med en Alkoaffär. Det konceptet tillämpas till exempel i den nyaste Siwabutiken på Södra Esplanaden i Helsinfors. Och på torsdag är det dags för nästa Alko-Siwa-kombination i Tammela i Tammerfors.

Statistiken visar att en matbutiks försäljning ökar med 8-15 procent i fall det finns en Alkoaffär intill.

Positiv effekt i Pargas

En av de lyckligt lottade köpmännen är Kim Mattsson på K-supermarket i Pargas. Alko fanns under samma tak redan då han tog över som köpman för sex år sedan.

Att grannen heter Alko är klart positivt, säger Mattsson.

- I synnerhet vid större helger och festlighetstider har det ju större betydelse.

Han tror ändå att Alkos betydelse har minskat något nu när många finländare storhandlar alkohol i Estland. Dessutom har många sina favoritkedjor och favoritbutiker som de besöker även då man ska till Alko.

- Men det är ju klart att alla [köpmän] vill ha en Alko bredvid sig, det är mer positivt än negativt.

För Mattssons butik i Pargas är det ändå vädret som är det mest avgörande så här under sommaren. Juni var riktigt tyst men den veckan har kommersen redan varit mycket livligare.

Några siffror för hur mycket Alko påverkar försäljningen kan han inte ge.

Konkurrensen påverkar placeringen

Hur bestämmar man då på Alko var de nya butikerna ska placeras?

Det finns olika kriterier, och de är alla offentliga, säger Juha Korhonen som är regionchef i Birkaland på Alko.

- Läget är förstås ett centralt kriterium, och så bedömer vi hur väl det passar in i vår verksamhet och hur man ordnar logistiken. Det finns också vissa krav som lagstiftningen ställer på till exempel hur försäljningen övervakas, säger Korhonen.

Det nya är altså att man nu också tar i beaktande hur konkurrenssituationen inom dagligvarubranschen påverkas. Det är därför ett antal Siwabutiker nu byggs i anslutning till Alko, eller tvärtom.

Men fortfarande ligger största delen av Alkoaffärerna vid en S- eller K-butik. Bara 2 procent av de 350 butikerna finns i anslutning till en Lidl- eller Siwabutik, visar Alkos statistik.

Samtidigt finns långt över hälften antingen i anslutning till en K- eller S-butik, och ytterligare en fjärdedel i köpcentrum eller stormarknader, där de stora kedjorna nästan alltid är representerade.

Läs mer:

Regeringens program för främjande av sund konkurrens

Kriterier för hur Alko bestämmer var butikerna ska placeras (på finska)

Antalet Alkoaffärer i anslutning till de olika kedjornas matbutiker (på finska)

Diskussion om artikeln