Alf Rehn får medhåll och mothugg
Professor Alf Rehn kritiserar regeringens stimulanspolitik som enligt honom är på en efterkrigstida nivå. Från regeringshåll får hans utspel både beröm och mothugg.
Alf Rehn uttalade sig i Svenska Yle Nyheter om att staten enligt honom skulle kunna rikta stimulanspengarna till innovationer och risktagande företag.
Socialdemokraternas partisekreterare Reijo Paananen delar inte Alf Rehns åsikter.
- Det låter som om företagsprofessor Rehn vill att staten tar ansvar för företagets risker, det är jag inte enig om. Vi har haft en politik som går ut på att företagsägarna bär risken för investeringarna, medan staten skapar förutsättningarna för att företagarna kan tro på framtiden, säger Paananen.
Samlingspartiets riksdagsledamot Kimmo Sasi håller däremot delvis med Alf Rehn om att statens stimulansåtgärder skulle kunna riktas åt ett annat håll.
- Delvis kan nog säga att om man bygger hus och farleder är det nog 1950-talspolitik. Man borde satsa mera på forskning och utveckling. Alla åtgärder för finländska småföretags tillväxt och internationalisering är väldigt viktiga i det här skedet, säger Sasi.
Oppositionspartiet Sannfinländarnas riksdagsledamot Pirkko Ruohonen-Lerner ser Alf Rehns utspel som ett välkommet inlägg och en frisk fläkt i debatten.
- Jag håller med honom att det finns för lite debatt i Finland. Finland är ett land där endast en sanning gäller. Till exempel är det beklagligt att många sakkunniga uttalar sig först då de är i pension och inte är beroende av finansiering från politikerhåll.
Ruohonen-Lerner skulle i likhet med Samlingspartiet satsa stimulanspengarna på små- och mellanstora tillväxtföretag. Den tidigare ordföranden för den sannfinländska riksdagsgruppen ser ändå att det finns ett behov för stimulanspengar för trafikinvesteringar.
- För tillfället finns det behov för flera hundra miljoner i vårt vägnät. Det förutsätter en förnuftig investeringspolitik, säger Ruohonen-Lerner.
Inget behov för mera polarisering
Alf Rehn åberopade mer motsättningar i politiken. Enligt Rehn skulle det vara bra för ekonomin ifall det fanns tydligare alternativ.
Enligt Kimmo Sasi handlar motsättningarna i den finländska politiken långt om hur partierna förhåller sig till Europa. Han tycker ändå att de sedan länge etablerade partierna kunde skärpa sin linje.
- Det vore bra ifall de "gamla" partierna kunde profilera sig tydligare. Det skulle öka entusiasmen inom partiet och säkert öka deras understöd, säger Sasi
Socialdemokraternas partisekreterare är inte lika övertygad.
- Det är ett utspel som passar i en situation där man sitter i ett rum och tänker. I den verkliga världen måste man ta ansvar, säger Paananen.