Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Jag är orolig för mina egna barns skull"

Uppdaterad 11.07.2014 12:53.
Sandra Strömvall.

Rasism är något som vi i Finland och Österbotten kanske inte upplever som något större hot, men rasismen har ändå fått ett fotfäste även i Vasa. Det fick bland annat Sandra Strömvall vittna på måndag då hon var med sina barn till simstranden i Vikinga.

Vad som skulle vara en skön dag på stranden, blev plötsligt en attack på ett oskyldigt litet barn. Sandra Strömvall var en av dem som såg det rasistiska påhoppet på en bekants femåriga barn.

- Det visade sig att två flickor i 12-årsåldern hade börjat trakassera den här femåriga pojken och skvätte vatten på honom. Pojken drogs allt mer ut på djupare vatten fastän han inte kan simma. Då grep pojkens mamma in och sa åt flickorna att nu får ni sluta. Då gav de sig på henne och sa att det blir alltid problem med de där mörkhyade, sak samma om han drunknar, beskriver Strömvall händelsen.

Oro för egna barn

Femåringen som hamnade ut för det här påhoppet är ett adoptivbarn från Sydafrika och har således mörkare hy. Strömvall har själv två adoptivbarn från Sydafrika, som var med på simstranden när incidenten inträffade. Hur ska man förklara sådana situationer åt sina egna barn?

- Just det där när hon frågar "Är det för att de är bruna?" Vi har inte riktigt diskuterat den frågan. Så när det kommer i den situationen, så är det väldigt svårt att veta vad man ska svara. Man kan säga ja, det är därför, men det är ingen orsak. Det blir så mycket och så djupt på samma gång.

Oron för att det här ska hända hennes egna barn är också stor.

- Jag är absolut orolig för mina egna barns skull. Så länge jag är med och kan skydda dem, så det är ju en sak, men hur blir det sedan när de blir äldre och ska röra sig ensamma på staden? Det finns ändå så många som har fördomar och åsikter och tycker att de har rätt att ge sig på människor med annan hudfärg, så klart man blir rädd.

Antirasismvecka och kampanjer

Ricky Berglund, verksamhetsledare för Röda Korset i Vasa, har svårt att förstå hur sådana här incidenter kan inträffa i Vasa.

- Det är väl okunskap om vilka kulturer människor kommer ifrån och inbyggda föreställningar som finns och det är svårt att säga varför människor uppför sig illa mot varandra, men så gör vi, tyvärr.

En av Röda Korsets grundprinciper är att jobba starkt emot rasism och organisationen försöker på olika sätt ändra på attityderna hos människor.

- Årligen har vi en antirasismvecka där vi lyfter fram vad rasism är och att det inte är ok med rasism. Vi gör kampanj i skolor och ute på torg och samlingsplatser.

Även Strömvall vill ändra på attityderna hos människor och speciellt på det som hon märkte på simstranden i Vikinga på måndag.

- Det är kanske den där tystnaden som skrämmer mest i samhället idag. Inte är det kanske de värsta rasisterna som är det största hotet utan det är iakttagarna. Det är ju en gammal kliché, men som tål att upprepas. Det är där faran ligger. Jag säger det här lika mycket till mig själv som alla andra, försök vara modiga och grip in.

Enligt Kaj Björkqvist som är professor i utvecklingspsykologi är tröskeln till att ingripa i orättvisa situationer i offentligheten hög. Det är ett välkänt psykologiskt fenomen som kallas ansvarsspridning. Läs mer om det här.

Mamman tog bort blogg

Den utsatta femåringens mamma hade skrivit om incidenten på sin blogg. Nu har hon raderat blogginlägget. Mamman säger att uppståndelsen blev för mycket för familjen.