Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisabornas insamlade verk av Tove Jansson ställs ut

Från 2014
Uppdaterad 09.07.2014 13:32.
Elina Sorainen visar upp fotografier av Tove Jansson
Bild: yle

Muminsaker, skämtteckningar, noveller, kärl och fotografier. Det och mycket mer kan man se om man besöker Almska gården i Lovisa.

I samband med Tove Janssons 100- årsjubileum visar Stödföreningen för Lovisa konstcentrum en utställning med verk gjorda av konstnären. Alla verk är insamlade från Lovisatrakten. Samtidigt visas Ville Anderssons fotografier. De två utställningarna hålls i Almska gården och vernissaget är 10.7.

Det är kurator Elina Sorainen som ansvarar för upphängningen av utställningarna.

- Man måste vara känslig för rumsform, väggar, ljus och hur mycket naturligt ljus det finns i rummet när man planerar. Utställningen lever hela tiden. En dag kan man tänka att det är färdigt men nästa dag flyttar man om allt, säger Sorainen.

Producent Nina Björkman- Nystén berättar att det finns fyra olika avdelningar för utställningarna i Almska gården. I övre våningen finns Tove Janssons målningar och teckningar, en del av hennes litteratur och grejer med Muminmotiv. Bland annat insamlade kärl, muminfigurer, muminhus och textiler går attt se. Allt är lånat från Lovisabor.

Den andra utställningen som samtidigt visas i Almska gården heter Mitt lilla imperium. Den består av fotografier av Ville Andersson.

Vernissaget hålls torsdagen 10.7. Dörrarna till utställningen öppnas för allmänheten på fredag och är öppna tisdag till fredag klockan 12-17. Utställningarna visas fram till 7.9.

Elina Sorainen, Tove Jansson och Nina Björkman-Nystén
Bildtext Elina Sorainen och Nina Björkman-Nystén.
Bild: yle
Tove Jansson fotografier visas upp på Almska gården
Bildtext Också gamla foton på Tove tagna av hennes bror, fotografen, Per Olov finns på Almska gården.
Bild: yle
Ville Anderssons verk
Bildtext Förutom Toves konst kan man också se Ville Anderssons fotografier.
Bild: yle