Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vass för hela slanten i Houtskär

Granvik i Pargas, 2014

Hur ska man göra om man vill bli av med vassen i hemviken och vilken nytta kan man dra av vassen? Det är några frågor som man kan få svar på under Miljödagen, som ordnas i Houtskär i dag, onsdag.

Årets tema är vass. En av experterna som är på plats är Annalena Sjöblom. Hon är aktiv i föreningen Västanfjärds vikar. Föreningen samlar in och sprider kunskap om bland annat just vass.

- Jag kommer att ge praktisk information om vass, berättar Sjöblom. Hon kommer bland annat att presentera maskiner som kan användas för att klippa vass.

annalena sjöblom är verksamhetsledare för röda korsets åbolands distrikt
Bildtext Annalena Sjöblom

- Vi har en mycket enkel klippare som man kan montera på båten. Vi har också en räfsa som man kan dra upp vassen med. Det är viktigt att ta upp vassen ur vattnet då man klippt den, fortsätter Sjöblom.

Vassen är viktig

Enligt Sjöblom lönar det sig att klippa vassen då den är ny. Då är det också lättare att dra upp vassen på land.

Det är också viktigt att fundera på var man klipper vass. Växten är viktig nära bäckar och diken, eftersom vassen fångar upp näringsämnen.

- Därför trivs vassen så bra just nu, konstaterar Sjöblom. En annan orsak till att vassen frodas är att det inte längre finns så mycket boskap som skulle beta av vassen ute på holmarna.

Vass blir biogas?

Vassen erbjuder också möjligheter i framtiden.

- Vår förening har besökt Estland där vi fick höra om hur man gör tak av vass. Om vassen används till det ändamålet så måste vassen ändå klippas på vintern, säger Sjöblom.

En möjlighet är att använda vassen för tillverkning av biogas.

- Problemet är transporten av vassen till anläggningarna. Transporten är i nuläget oskäligt dyr. Men det händer kanske något på den här fronten i framtiden, hoppas Sjöblom.