Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Österbottningarna är extremt varma

Från 2014
Uppdaterad 09.07.2014 14:22.
Catherine Henriksson och Carl Fohlin hejar på Kraft Närpes tillsammans med hejarklacken
Bildtext Stockholmarna Catherine och Carl hejar på Kraft Närpes tillsammans med hejarklacken.
Bild: Yle/Oskar Koivumäki

- Det var mycket kärlek och människorna visade Finland från sin bästa sida, säger stockholmsborna Catherine och Carl som vi drog med till Finland på noll varsel förra helgen.

I fredags åkte igen programledare Jontti Granbacka till Stockholm och raggade upp två slumpmässigt utvalda svenskar på Medborgarplatsen. Den här gången var det Catherine Henriksson och Carl Fohlin som fastnade i Jonttis garn. Men först var båda tveksamma till gratisresan till Finland.

- Fastän jag såg tv-teamets utrustning var jag först inte övertygad att det inte var jättekriminellt och konstigt, säger Catherine.

- Jag trodde det var någon typ av Paradise Hotel, skrattar Carl.

- Men Jontti och de som jobbade med programmet kändes så roliga att jag blev övertygad om att det blir bra. Man ska säga ja till livet, jag blev nästan arg för vad jag hade gjort om jag inte hade åkt, jag hade absolut inget som jag inte hade kunnat göra en annan helg, säger Catherine.

Finländska klimpar

Väl framme i Finland väntade ett soligt österbottniskt veckoslut på Carl och Catherine.

- Vi skickades nästan genast iväg på en vild tomatkarneval i Närpes, där vi fick leda allsång och spela instrument. Sedan gick det snabbt över till fotbollsmatch med Närpes Kraft vars supporters tog emot oss med öppna armar, säger Carl.

Carl och Catherine fick självfallet bada bastu och också laga klimpsoppa för 200 personer.

- Vi försökte fråga varför man lagar klimpsoppa men ingen kunde svara, det var bara tio entusiaster från den äldre generationen som verkligen åt den, säger Catherine.

- Det är en degklump i en soppa som smakar sjömansbiff, det var gott men valet av smakfarkost, den degiga substansen, var tveksam och det höll de flesta med om!

Mycket kärlek

Allting är kopplat till någon dag. Det finns tomatens dag, hantverkets dag, laxens dag och det här gör man på frivillig basis

Finland överträffade förväntningarna, säger både Catherine och Carl.

- Alla var extremt öppna och det var mycket kärlek och rikt föreningsliv. Och allting är kopplat till någon dag. Det finns tomatens dag, hantverkets dag, laxens dag och det här gör man på frivillig basis. Jag vill gärna åka dit mer, säger Catherine.

Kvällsbastun i Kummelgrund i Skaftung var också en minnesvärd upplevelse.

- Helt otroligt. Solen var inte uppe men det var ljust som på eftermiddagen, slående vad vackert, säger Carl.

- Jag saknar lite det finska folket, Stockholm kändes nästan kallt då vi kom hem!

En svensk sommar i Finland visas söndagar klockan 19 på Yle Fem och kan också ses på Yle Arenan. Avsnittet med Catherine och Carl visas den 27 juli.

Denna fredag fortsätter också inspelningarna då vi raggar upp två norrmän och flyger dem till Åbolands skärgård.

Artikeln baserar sig delvis på en intervju som Sveriges Radio P4 Stockholm gjorde med Catherine och Carl efter resan.